Connect with us

Srbija

NOVA VRSTA PTICE: Stepski vivak prvi put zabeležen u Srbiji!

Published

on

Na livadama kod niškog sela Bubanj u petak pronađena je nova vrsta ptice u Srbiji. Mladi ornitolog Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije posmatrao je i snimio izuzetno retkog stepskog vivka (Vanellus gregarius) koji je tu zalutao tokom prolećne seobe, navodi se u saopštenju ovog društva.

„Imao sam sreću da obilazeći svoj omiljeni lokalitet u okolini Niša pronađem neočekivanog gosta. Među brojnim sprudnicima i vivcima koji su se užurbano hranili na vlažnim livadama pažnju mi je privukla ptica koju nisam ranije sretao“, kaže Slobodan Marković i dodaje da je bio izuzetno srećan kada su mu kolege potvrdile da je pronašao novu vrstu za faunu Srbije.

Za žene iz Srbije Amerikanci uvek navode da su “dobile genetski džek-pot”!

Posted by Serbian Times on Tuesday, April 6, 2021

Stepski vivak je, navodi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kritično ugrožena vrsta koja decenijama strada zbog izlovljavanja na seobi i zimovanju. Celokupna svetska populacija ove ptice broji manje od 11.200 odraslih jedinki. Stepski vivci gnezde se na nepreglednim travnim staništima u Rusiji i Kazahstanu, a sele se preko srednje Azije do zimovališta u Izraelu, Siriji, Eritreji, Sudanu i severozapadnoj Indiji. Izuzetno retko se sreću u Evropi i to uglavom u jatima sa drugim vrstama ptica, navode u saopštenju.

U poslednje dve godine ornitolozi su, ističu, pronašli još četiri vrste ptica koje su po prvi put zabeležene u Srbiji. Tako je na jezeru Rusanda kod Zrenjanina u septembru 2019. otkrivena trobojna liskonoga (Steganopus tricolor), ptica poreklom iz Severne Amerike. U januaru 2020. na Dunavu nedaleko od Novog Sada posmatran je žutokljuni morski gnjurac (Gavia adamsii) koji je verovatno doleteo iz dalekih tundri severne Azije ili Severne Amerike. Na jezeru kod sela Karajukića Bunari na Pešteru u junu 2020. boravio je azijski zlatni vivak (Pluvialis fulva) poreklom iz tundri istočne Azije ili Aljaske. Početkom oktobra 2020. javnost je obradovalo otkriće sibirske plavorepke (Tarsiger cyanurus) u Nacionalnom parku „Tara“. Ova malena ptica pevačica gnezdi se na severu Evrope i Azije.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement