Connect with us

aktuelno

NOVA PROVOKACIJA PRIŠTINE: Usvojena Rezolucija o Srebrenici!

Published

on

Takozvana Skupština Kosova izglasala je rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Srpski poslanici su napustili sednicu.

Za usvajanje Rezolucije glasalo je 89 poslanika, niko nije bio protiv niti uzdržan, prenosi prištinski reporteri.

U trenutku kada je predsednik tzv. Skupštine Gljauk Konjufca najavio tačku o “Nacrtu rezolucije o počinjenom genocidu u Srebrenici”, poslanici Srpske liste i ministar Goran Rakić su napustili zasedanje.

„Usvajanje ove Rezolucije imaće višestruki značaj i za nas ovde i za narode u regionu. Pomoći će i da se pored žrtava u Srebrenici i u celoj Bosni i Hercegovini, ne zaborave ni žrtve na Kosovu i da ova Rezolucija i Dan sećanja na genocid u Srebrenici, budu primer za buduće generacije, da one budu sredstvo pomirenja među narodima, a ne sredstvo otuđivanja i zaoštravanja”, rekao je Bahrim Šabani, poslanik bošnjačke koalicije Vakat.

Potpredsednica tzv. Skupštine Saranda Bogujevci rekla je da Samoopredeljenje snažno podržava ovu rezoluciju.

„Teško je živeti a da ne znate sudbinu članova porodice. Najviše razumemo patnje bosanskog naroda, jer smo slično iskusili tokom poslednjeg rata na Kosovu. U ime Pokreta Samoopredeljenje, izjavljujem da snažno podržavamo ovu rezoluciju koja je trebalo da se dogodi ranije“, navela je ona.

Srpska lista će se oglasiti saopštenjem u kojem će obrazložiti razloge napuštanja sednice, preneo je portal Kosovo onlajn.

Nacrtom Rezolucije predlaže se zabrana namernog i javnog negiranja “genocida u Srebrenici” i da se oštro osuđuje “genocid srpskog režima u Srebrenici nad bošnjačkim narodom” i sva kršenja ljudskih prava.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera Balkans

Advertisement