Chicago
70°
Clear
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 69%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
FriSatSun
79/61°F
73/59°F
75/61°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

NOVA NORMALNOST: Srbi idu da konobarišu u Dubai, Indijci i Pakistanci služiće Vas na Jadranu!

Uveliko se društvenim mrežama šire oglasi u kojima se traže berači malina, ali sve češće se vide i oni u kojima se traži i veliki broj sezonskih radnika koji bi tokom letnje sezone radili na Crnogorskom i Hrvatskom primorju. Konobari, kuvari, pomoćni radnici i trgovci najtraženija su zanimanja, za kojima vlada veliko interesovanje ali po svemu sudeći retko ko hoće sada da se prihvati tog posla.

Radi se o sezonskim poslovima koji mahom traju od prvog juna pa sve do septembra. Otvorena su nova radna mesta, samim tim i potreba za ljudstvm, tačnije radni mesta za konobare, kuvare, pomoć u kuhinju, kao i trgovci u marketu i još dosta pozicija.

Oni koji pristanu da rade kod nas, ne radi se po satu ili za dnevnicu već za unapred dogovorenu platu. Recimo i to zavisi ukoliko imaju iskustva i od kategorije posla, ako su konobari iskusni, plata se kreće od 700 evra pa na gore, za rad u marketu oko 550 evra. Kuvari oko 800 eura. Recimo ra za rad u kuhinji primamo iskusnije žene i plata se kreće od 600 evra pa na više. Radno vreme je do 9 sati dnevno, imaju obezbeđen smeštaj i dva obroka, kaže Milica iz novootvrenog hotela u Čanju.

Primetno je da sezonski radnici koji su ranijih godina išli da rade u Crnu Goru ili Hrvatsku, sada biraju neke druge “skuplje” destinacije poput Italije, Šanije i Dubaija. Shodno tome, gotovo već sad je izvesno da će na Jadranskom primorju ove letnje sezone biti zaposleni sezonski radnici iz Pakistana i Indije. Udruženja ugostitelja već su počela da pregovaraju sa tamošnjim agencijama.

PROČITAJTE VIŠE:

KONOBARISANJE JE NAJSTRESNIJI POSAO NA SVETU: Dejan otkriva zašto je tako, šta mu sve traže mušterije i zašto mladi beže od poslužavnika (FOTO)

IVANA I MATIJA RADILI KAO SEZONCI, SPAVALI U ĆUMEZU A ONDA POSADILI VOĆE KOJE NIKO DRUGI NEMA: Sada su najveći proizvođači u zemlji (VIDEO)

TRI GODINE POD KLJUČEM: Ostrvo Sveti Stefan u Crnog Gori i ove sezone bez turista!

Izvor: RINA
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)