Connect with us

Srbija

NOVA, DRASTIČNA PRAVILA O VAKCINACIJI U SRBIJI: Trudnice i stariji od 65 će morati da se vakcinišu protiv gripa, komunalci, robijaši, šećeraši i homoseksualci protiv hepatitisa! (VIDEO)

Published

on

Srbija je prošle nedelje dobila novi Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, koji je stupio na snagu u četvrtak, 7. maja, a koga je potpisao ministar Zlatibor Lončar. 

Taj Pravilnik uvodi neke nove, vrlo važne elemente, kojih do sada nije bilo u zakonskoj regulativi, poput obavezne vakcinacije trudnica, lica starijih od 65 godina protiv gripa, zatim radnika komunalnih službi, zatvorenika, homoseksualaca, štićenika socijalnih, gerontoloških i ustanova za ometene u razvoju, obolelih od multiple skleroze… protiv stomačnog tifusa, hepatitisa A i B.

Valja napomenuti da će svi zdravstveni radnici morati da se vakcinišu protiv svih 11 bolesti koje se nelaze na spisku za obaveznu vakcinaciju.

Svako ko ne bude poštovao odredbe ovog Pravilnika, biće kažnjen sa 50.000 do 150.000 dinara, s obzirom na to da je, u međuvremenu, minimalna kazna, koja je bila 30.000 dinara, podignuta.

Novi dokument kao i stari, sadrži spisak bolesti protiv kojih je obavezna vakcinacija, a kojih je 11, a Pravilnikom je objašnjeno koje osobe treba da se vakcinišu koje su u posebnom riziku od nekoliko bolesti.

Međutim, ono što ga razlikuje od prethodnog Pravilnika, jeste činjenica da su se, osim dece, u grupama za koje je prevdviđena obavezna vakcinacija ovaj put nalaze i trudnice, osobe starije od 65 godina, deca ometena u razvoju, intravenski narkomani, seksualni partneri…

Obavezna vakcinacija protiv 11 bolesti 

Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna imunizacija lica određenog uzrasta su: tuberkuloza, difterija, tetanus,  dečija paraliza, veliki kašalj, male boginje, rubeole, zauške, hepatitis B, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip b i oboljenja izazvana Streptokokom pneumonije.

Postoji sedam bolesti za koje je obavezna i aktivna i pasivna vakcinacija osoba koje su u “posebnom riziku”. Pored virusa gripa, tu su i hepatitis B, meningokokne bolesti, oboljenja izazvana Streptokokom pneumonije, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip B, varičele (ovčije boginje, po prvi put na spisku) i infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom.

Na spisku za ove bolesti se po prvi put nalaze trudnice, osobe starije od 65 godina, članovi porodica bolesnika, osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima, osobe (deca, omladina i stariji) smešteni u socijalno-zdravstvenim ustanovama i zaposleni u njima.

Kada su u pitanju pojedinačne bolesti, obaveznu imunizaciju (vakcinaciju) protiv hepatitisa B moraće da prime trudnice sa zdravstvenim problemima vezanim za jetru, lica obolela od dijabetesa na insulinskoj terapiji, lica obolela od multiple skleroze, seksualni partneri i članovi porodica obolelih, lica na izvršenju krivičnih sankcija (zatvori i popravni domovi), štićenici ustanova za ometene u razvoju, intravenski narkomani, oboleli od hemofilije.

Zanimljivo da se prvi put na spisku bolesti nalazi i trbušni tifus (difterija), a vakcinu protiv ove bolesti će morati da prime: članovi porodice obolelog, lica koja rade u lošim higijenskim uslovima (komunalne službe, kanalizacija, grobari).

Radnici komunalnih službi su takođe na spisku za hepatitisa A , kao i “muškarci koji imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima” (homoseksualci).

Vakcinisanje zdravstvenih radnika, putnika

Zdravstveni radnici će se i dalje vakcinisati protiv najmanje 9 bolesti –  hepatitisa B, gripa, malih boginja, rubele, zašuški,  difterije, velikog kašlja, meningokokne bolesti, varičela i drugih zaraznih bolesti.

I ovaj pravilnik je istakao koji zdravstveni radnici u privatnoj praksi treba da se vakcinišu.

Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna imunizacija putnika u međunarodnom saobraćaju su žuta groznica i meningokokne bolesti, kao i druge zarazne bolesti po zahtevu zemlje u koju se putuje.

– Troškove obavezne aktivne imunizacije putnika u međunarodnom saobraćaju snosi lice koje se imunizuje zbog potrebe putovanja – precizira se u Pravilniku.

Pravilnik sadrži i plan nabavke vakcina sve do 2023. godine. Tako je, na primer, za ovu godinu planirana nabavka 400.00 vakcina protiv gripa, za 2022. za 50.000 više, a za 2023. – 500.000 vakcina.

Izmenjen i Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti

 Predlog izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, sa samo jednom tačkom izmene, usvojen je u Skupštini Srbije četiri dana posle ovog Pravilnika – 10. maja. Tom izmenom, minimalna kazna za nepoštovanje propisane vakcinacije povećana je sa 30.000 na 50.000 dinara. 

On će stupiti odmah na snagu čim se objavi u Službenom glasniku. 

Poslušajte šta je o novom Pravilniku koji je donela Skupština Srbije rekla Dr. Jovana Stojković…

Tekst: Serbian Times/Srbija Danas Foto/Video: Youtube/Dr. Jovana Stojković

Advertisement