Connect with us

Amerika

NIŠTA NIJE TEŠKO KAD SE IDE U DOMOVINU: Srpski studenti i đaci iz Amerike odleteli za Beograd letom “Air Srbije” (VIDEO)

Published

on

Tačno 236 studenata i srednjoškolaca iz Srbije, koji se školuju u svim krajevima SAD, jutros je iz Vašingtona, avionom Air Srbije, poletelo za Beograd.

Let je organizovan u saradnji Ministarstva spoljnih poslova Srbije i američkog Stejt departmenta, a istim avionom kojim su naši studenti otputovali za Srbiju prethodno su doleteli američki državljani sa aerodroma “Nikola Tesla” u Surčinu.

Novosađanin Vukašin Kešelj (20), student sportskih nauka iz Nebraske koji je već govorio za Serbian Times, kaže da je zadnjih mesec dana, nakon što je zatvoren njegov kampus, proveo kod rođake u Čikagu.

-Sada je sve u redu, očekujemo let i susret sa porodicom, poručio je.

Srpski studenti iz Alabame, Dakote, Ilinoisa, Misisipija, Džordžije, Floride, Oklahome, Pensilvanije, Indijane, Ajove… na raznme načine su uspeli da se dokopaju aerodroma u prestonici SAD, pošto je putovanje u vreme vanrednog stanja i epidemije korona virusa veoma otežano, a letovi retki.

SNALAZE SE U NAJTEŽIM SITUACIJAMA: Naši studenti u Vašingtonu, pred polazak u Beograd

Ipak, naša deca su pokazala zavidnu veštinu snalaženja u postojećim okolnostima…Neki su se organizovali, povezujući letove, tako da su u grupama zakupili hotele i smeštaj u Vašingtonu, a neki su zajednički, uberom i privatnim automobilima, doputovali iz Baltimora i drugih mesta, gde su proveli prethodnu noć, .

Vreme u izolaciji je bilo teško, neizvesno, najgore je bilo to čekanje na mejl, potvrdu da ćemo moći da se vratimo kući, ali smo dočekali na kraju. Imali smo naporan let, proveli ovde na aerodromu 20 sati, ali sve je lakše i ništa nije teško i naporno kada se ide u domovinu i da ćete uskoro da vidite bližnje, kaže naš student iz Dakote.

Srpski studenti iz Amerike sleteli u Beograd! Pogledajte kako su aplauzom pozdravili pilote i svoj povratak u domovinu 👏❤️🇺🇸

Geplaatst door Serbian Times op Woensdag 8 april 2020

Studentkinja iz Ilinoisa ističe da su se već bili pomirili sa tim da od leta neće biti ništa tako da ih je informacija veoma obradovala.

-Želimo da se zahvalimo našoj ambasadi u Vašingtonu i konzulatima u Čikagu i Njujorku, odradsili su fenomenalan posao, bili su vrlo ažurni, detaljni sa informacijama i pomogli nam da se vratimo kući. Veliko im hvala. Građani i deca Srbije su Vam zahvalna! – poručili su uglas studenti i đaci pred povratak u Srbiju.

Da pomenemo i imena naših diplomatskih predstavnika u Americi, počev od ambasadora Đerđa Matkovića u Vašingtonu, zatim konzula-žerana iz Čikaga Milana Varadinovića, te vršioca dužnosti generalnog konzula u Njujorku Olgice Vlačić.

Inače, prema podacima koje je izneo Ambasador Matković, još oko 600 srpskih državljana se prijavilo da želi da se vrati u Srbiju. 

On je takođe istakao da su prioritet i mesto na ovom letu dobili, prema uputstvu Ministarstva spoljnih poslova, đaci i studenti koji su izgubili smeštaj i koji su ostali bez novca.

Matković je naveo da među prijavljenima za povratak u Srbiju ima i onih koji su u Americi bili na poslovnom putovanju ili u poseti porodici, te da su oni manje ugroženi.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Vukašin Kešelj

Advertisement