Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 15mph S
Humidity: 32%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
54°F
50°F
46°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
57°F / 41°F
46°F / 34°F
37°F / 25°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

NIKOLJDAN NA BARIKADAMA: Evo kako su Srbi na KiM proslavili veliki praznik! (FOTO)

Na svečarski način i simbolično na dan Svetog Nikole, u ponedeljak 19. decembra u 12 sati, više domaćina ove njihove krsne slave iz Кosovske Mitrovice i Zvečana,, odlučilo je da ovaj dan obeleži na barikadi kod krsta u Rudaru sa prisutnima koji ovde dežuraju u smenama od 10 decembra.

Nedaleko ispred ovog spomen obeležja, časnog krsta, domaćini su postavili ikonu svetitelja, slavsku sveću, vino i posnu slavsku trpezu.

-Кrsnu slavu, velikog sveca srpskog naroda, umesto u svoji domovima, obeležavamo ovde u Rudaru, pod jednom zastavom ispod časnog krsta, sa željom da nam Bog da snage da se izborimo da ostanemo i opstanemo na ovim našim, srpskim prostorima- rekao je, obraćajući se u ime domaćina slave Svetog Nikole Ivan Zaporožac, načelnik Školske uprave u Кosovskoj Mitrovici.

Zaporožac je rekao da se Srbi na severu Кosova i Metohije danas mole za volju i snagu da izdrže i odupru se “silama iz Prištine” koje pokušavaju da pokore srpski narod i koji ga progone.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

-Srpski narod i u rovovima i u izgnanstvu, uvek je slavio svoju slavu i uvek je obeležavao svoje svece, i tako i mi danas ovde radimo, poštujući našu tradiciju, srpsku veru i srpsku slavu – poručio je Zaporožac i svim svečarima čestitao praznik, u želji da ga provedu u sreći, molitvi i zdravlju.

Od 10 decembra Srbi su na severu КiM uspostavili barikade zbog neosnovanog hapšelja njihovih sunarodnika, zatim zbog nelegalnog boravka na severu Кosove specijalne policije Rosu i zbog javnog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazim.

POVEZANE TEME:

SVE JE ŽRTVOVAO ZA SRBIJU: Nikola je ratni invalid, a izvršitelji ga tretiraju kao kriminalca!

IŽIVLJAVANJE U SEVERNOJ MITROVICI: Polupani izlozi srpskih lokala, albanski netaknuti!

ZA SVE KOJI SLAVE SVETOG NIKOLU: Ovo nikako nemojte da radite dan posle slave!

Tekst i Foto: Zoran Vlašković

YOU MAY LIKE