Chicago
21°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 10°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 55%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By admin

NIKOLINA JE ROĐENA SA SAMO 850 GRAMA: Tri meseca se borila u inkubatoru, a sada joj je potrebna naša pomoć!

Nikolina Ćirić, rođena je u dvadeset devetoj nedelji, sa samo 850 grama. Ima nekoliko dijagnoza, a jedna od njih je hidrocefalus, ima povremene epi napade, pa znatno zaostaje u razvoju u odnosu na svoje vršnjake. Njano lečenje nastavlja se u Turskoj, a onu svotu novca koja je potrebna njeni roditelji ne mogu obezbediti sami.

„Nikolina je prevremeno rođena u sedmom mesecu. Nakon tri meseca života u inkubatoru, Nikolina je dobila masovno krvarenje iz stomaka koje se prenelo na pluća i na žalost na glavu, gde je usledila hidrocefalija. Urađen je VP Šant pudeks koji omogućava da višak likvorske tečnosti iz glave izlazi ka mokraćnom kanalu. Кako je Nikolina rasla, tako su rasle i njene nemogućnosti da hoda, da priča, da sedi. Rasle su dijagnoze”, priča za RINU Nikolinina majka Danijela Milutinović.

Bolesti kod ove devojčice nizale su se jedna za drugom. Cerebralna paraliza je osnovna i glavna dijagnoza koju Nikolina ima i bolest koja se ne leči odmah i sada. Tu je potrebno mnogo vremena, mnogo odricanja. Usled svega toga, nastala je i mikrocefalija, što znači da je manja glava od tela, gde njen mozak nema dovoljno prostora da se razvija.

“U Turskoj smo došli do saznanja, preko magnetne rezonance, da je Nikolinin mozak želatinaste strukture i da jedan taj deo koji je ostao zdrav jeste taj deo koji Nikolinu pokreće. Nikolina je božijom voljom uspela, na koji način niko ne zna, da progovori, da samostalno stoji uz pomoć fiksatora. Svakodnevne vežbe omogućavaju da Nikolina funkcioniše koliko-toliko. Ona još uvek ne sedi. Ne može samostalno da obavlja pojedine potrebe. Uvek joj treba pomoć”, kaže Danijela.

Dalje lečenje u Turskoj omogućilo bi Nikolini, da uz pomoć njihovih terapija, ukloni deo tumora koji ona već ima. Tumori su vodene strukure, opasnost postoji da puknu i ukoliko bi se to desilo mogu da se izliju po glavi i naprave dodatne i mnogo veće probleme.

“Svesni smo da Nikolina ne može odmah da prohoda i da ne može da bude kao naše ostalo, troje dece. Ono što mi želimo jeste da ona bude funkcionalna. Da se smanje ti epi napadi i da uživa u svom detinjstvu, koliko joj to bude bolest omogućavala”, rekla je Danijela Milutinović.

Odlazak na lečenje u Tursku je zakazan za kraj maja meseca, a tačan datum operacije bio bi naknadno određen.

„Ono što je nama za sada potrebno jeste odlazak u Tursku, smeštaj , hrana, avio karte i taj pregled u bolnici”, kazala je Danijela.

U sredu, 11. maja u Domu kulture u Trbušanima, sa početkom od 18 časova biće održan koncert kako bi se pomoglo prikupljanje sredstava za nastavak lečenja malene Nikoline.

A kako bi pomogli Nikolini, možemo poslati i poruku sa tekstom 1148 na 3030.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE