Chicago, IL
39°
Sunny
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 73%
Pressure: 29.74"Hg
UV index: 0
9 am10 am11 am12 pm1 pm
41°F
43°F
45°F
45°F
45°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 36°F
61°F / 52°F
64°F / 28°F
37°F / 27°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

NIKO NIJE PEVAO SA TOLIKO DUŠE I BIO TOLIKO HUMAN: Moždani udar ga je zakovao za krevet, umro je u velikoj nemaštini! (FOTO)

Legenda narodne muzike Bora Spužić Kvaka važio je za jednu od najvećih zvezda šezdesetih i sedamdesetih godina, a njegov tužan odlazak mami suze na oči.

Kvaka je prvu ploču snimio u 34. godini života i stekao veliku popularnost, najviše zahvaljujući pesmi „Pođimo krčmu staru“. Ova ploča je prodata u neverovatnih 400.000 primeraka, a imala je srebrno i zlatno izdanje.

Vrhunac uspeha sa svojim tragičnim pesmama, u kojima su najčešće teme nesrećne ljubavi (Tajna, Zdravo zdravo imenjače mali), razorene porodice (Kaži sinu da i ja postojim, Dođi sinu u svatove) ili ljubav prema majci (Zašto majko nisi večna, Na majčinom grobu) dosegao je tokom 70ih, dok je kasnije njegova popularnost varirala, rasla i opadala, kao što je i njegov privatni život bio pun promena.

Zarađivao je dosta, ali je brzo i rasipao novac, voleo je kafane i žene, a pred matičara je stao četiri puta i imao dvoje dece.

On je 1997. godine ima svoj poslednji nastup kao gost na koncertu Dragana Kojića Kebe u Loznizi. Iste godine doživeo je moždani udar i tada mu se oduzela cela desna strana tela i moć govora, što je značilo kraj jedne zlatne muzičke karijere.

U mukama je živeo sve do 2002. godine kada je preminuo u porodičnoj kući u Požarevcu u 68. godini.
Bora Spužić Kvaka pomogao je Zorici Brunclik na samom početku njene muzičke karijere, a ona ga spominje i danas kada njega više nema:

„Legendarni pevač Bora Spužić Kvaka je bio taj koji je bio uz mene. Nisam mogla da verujem da sam sa njim pandan. Doveo me je u beogradsku estradu, prvo da se pokažeš u kafani, pa posle koncerti. On je jedan od najvećih imena na estradi u tom nekom periodu i pomogao je meni koja sam bila anonimna“, rekla je Zorica jednom prilikom.


Još jedan legendarni pevač, Predrag živković Tozovac, otkrio je detalje njihovog druženja.

„Bio je čovek vica i štosa, pa smo se uvek šalili, pokušavali da jedan drugom nešto namestimo. Jednom je u Domu sindikata pevao pre mene, pa su ga zvali na bis više puta, a ja sam morao da čekam. I čekam dok on sve biseve ne potroši, pa da izađem. Ali kad je imao zadnji bis, on zapeva moju pesmu ‘Vlajna’. I sav srećan je bio misleći da me zeznuo, a ja ga poljubim, uzmem mikrofon i kažem: ‘A sad ćete, dragi moji, čuti kako se stvarno peva Vlajna!’ Eto tako smo mi stalno jedan drugog nešto peckali“, prisećao se Tozovac.

PROČITAJTE VIŠE:

SRBIJA ISPUSTILA VELIKU ŠANSU: Poraz od Grka u produžecima, i dalje strepimo za Svetsko prvenstvo!(VIDEO)

SVI SE PLAŠE SRPSKE “DANCING LADY”: Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)

TROJE MRTVIH U AMERICI: Policija našla telo na ulici, prateći tragove otkrila horor u obližnjoj kući!

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube /Jugodisk Beograd

YOU MAY LIKE