Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 59°F
Wind: 11mph S
Humidity: 46%
Pressure: 29.52"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
59°F
59°F
55°F
55°F
55°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 21°F
48°F / 32°F
48°F / 37°F
59°F / 46°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

NIKO KAO ANĐELKO: Čačanin šesti put doplivao do Časnog krsta u ledenoj Zapadnoj Moravi! (FOTO)

Iako su obilne padavine otkazale plivanje za Časni krst na Bogojavljenje pirom Srbije, iz Čačka i sa reke Zapadne Morave ipak je poslata veličanstvena slika. Rekordan broj plivača njih 185 prijavilo se za takmičnje, a prvi je ponovo doplivao Anđelko Кovačević.

“Predivan je dan, iako je prijatnije kad je napolju hladnije, onda je manja razlika između spoljne i temperature vode. Iako mi nije prvi put da doplivam do Časnog krsta, osećaj je svaki put zaista veličanstven i ne može se opsati rečima. Raduje me što ima dosta mladih plivača kojima sam, nadam se, dao dobar primer i biće hrabri naslednici”, rekao je za RINU Anđelko Кovačević.

Da zaplivaju hladnom Moravom nisu se uplašile ni devojke, koje su rame uz rame sa momcima uskočile u vodu. Dan kad su se, po jevanđelju otvorila nebesa i Bog se obratio ljudima, Hrišćani kao jedan od najvećih praznika proslavljaju već vekovima.

A oni vernici koji plivaju za Časni krst simbolizuju sabornost i jedinstvo u veri. U organizaciji Sportskog centra “Mladost”, a pod pokroviteljstvom grada Čačka, plivanje za Časni krst održano je 18. godinu za redom.

“Bitno je da u ovo teško vreme pokažemo jedinstvo u veri i istrajnost kako sva iskušenja koja se pred nas stvaljaju lakše prevazišli. Raduje me što se ove godine prijvio rekordan broj plivača za Časni krst, jer ova manifestacija jeste sportska, ali pre svega duhovna i religiozna, a vidimo da mladi i dalje čuvaju stare običaje i tradiciju”, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Čačka Vladan Milić.

U čačanskom Domu kulture biće održana Bogojavljenska akademija na kojoj će pobednik,ali i ostali učesnici dobiti zaslužena priznanja.

POVEZANE TEME:

ČUDO PRIRODE KOD TOPOLE: Kajsije procvetale usred zime, kao nikada pre!

SRPSKA CRKVA NA FLORIDI: Hram dobio blagoslov, nosiće ime kao ni jedan drugi!

KOSARA (102) SE IZ AMERIKE VRATILA U SRBIJU: Otkupila kuću koja im je oduzeta posle rata, pa se učlanila u biblioteku!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE