Chicago
73°
Clear
5:18 am8:18 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 2mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
82/61°F
79/59°F
77/61°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

NIGDE NE IDE BEZ MOTOROLE: Dragan već 20 godina čuva srpske njive, a evo kako ih spasava od propasti!

Od 15. aprila u Srbiji je počela još jedna protivgradna sezona koja će trajati sve do polovine oktobra. Protivgradni strelci širom zemlje spremni kao zapete puške čekaju naredbe iz Radarskog centra Užice, spremni da deluju i tako spasu voće i povrće zasađeno na stotinama hektara, kao i stambene objekte. Dragan Milovanović iz čačanskog sela Prijevor ovim poslom bavi se skoro dvadeset godina.

-Posao nije težak, ali je mnogo odgovaran. Tih meseci koliko traje sezona ne možete skoro nikad da se udaljite mnogo od kuće i stanice, ja sa motorolom idem svuda i trčim na stanicu kad dobijem naredbu. Dešavalo se i u po noći da moram ustati. Ispaljivao sam rakete i u tri sata ujutru. Pošto je posao mnogo odgovoran a slabo plaćen, mladi neće da ga rade i zato na stanicama mahom i imate samo starije ljude, kaže za RINU ovaj protivgradni strelac.

Tokom skoro dve decenije staža, Draganu je protivgradna stanica postala kao druga kuća. Nekada u njoj provede sate i sate. Ono što je važno jeste njegova brza akcija i reakcija, kako bi rakete blagovremeno bile ispaljene i razbile gradonosni oblak.

PROČITAJTE VIŠE:

-Bilo je dana kad sam po dva puta dolazio u stanicu, a u jedan oblak ispaljivao i po nekoliko raketa. Od momenta kad me pozovu ja imam 12 minuta da se pojavim na protivgradnoj stanici, pokupim rakete i stavim u lanser, a onda za ispaljivanje je potrebno oko 30 sekundi. Okrenem prekidač na broj koji mi treba, stisnem dugme i raketa poleće“, kaže Dragan.

Ovaj protivgradni strelac čuva nebo iznad nekoliko čačanskih sela, svoje i imanje svojih komšija. Kaže da posao nije lak, uslovi su nezahvalni, ali ipak straha nema.

POVEZANE TEME:

“AKO NE MOŽEŠ DA HODAŠ, NOSIĆU TE DOK SAM ŽIV!” Potresna uskršnja priča o dve sestre bliznakinje i njihovim roditeljima (FOTO)

LJUBAV UNUKA JE NEPROCENJIVA: Jovan naučio baku da vozi u devetoj deceniji života! (VIDEO)

DEDA RADOVIN JE FENOMEN PRIRODE: Ima sto godina, a ovo je njegova tajna dugovečnosti!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)