Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NW
Humidity: 74%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
61°F
63°F
64°F
68°F
72°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
73°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

NEZAPAMĆEN VANDALIZAM U TUZLI: Vulgarne poruke osvanule na pravoslavnom hramu! (FOTO)

Na ogradi Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli sinoć je nepoznata osoba ili više njih ispisala nekoliko vulgarnih poruka.

Zbog toga je reagovala i međureligijska verska zajednica, koja je pozvala policiju da ispita slučaj, prenosi Srpskainfo.

Neprimereno ponašanje grupe osoba ili pojedinca do sada nije zabeleženo u kontekstu Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, a čin je naišao na osudu javnosti.

Reagovali su i iz Odbora za međureligijsku saradnju iz Tuzle, a oštro su osudili vandalski i sramotni čin ispisivanja ružnih i neprimerenih reči na ogradi Pravoslavnog katedralnog hrama Uspenija Presvete Bogorodice, koji se dogodio u noći sa 16. na 17. maj.

–Ovaj arhitektonski biser sakralne arhitekture ne samo da je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i jedan od prepoznatljivih simbola Tuzle i okoline, nego je već 140 godina mesto susreta pravoslavne duhovnosti i kulture sa svom raznolikosti i mozaikom religijske pluralnosti grada Tuzle, Tuzlanskoga kantona i šire regije Severoistočne Bosne. Iz toga razloga smo iznenađeni i razočarani ovim udarcem na vrednote i simbol našega zajedničkoga života u Tuzli – navedeno je u reakciji, prenosi Kliks.

Iz Odbora za međureligijsku saradnju iz Tuzle pozvali su pripadnike Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i sve one kojima je javna sigurnost i sigurnost privatnoga vlasništva u nadležnosti, da u što kraćem roku pronađu i sankcioniraju počinitelje ovog vandalskog dela.

POVEZANE TEME:

NEVIĐENI TALENAT: Vuk (14) obara sve rekorde na takmičenjima u matematici i fizici, evo šta kažu njegovi profesori! (VIDEO)

SAMO NA BALKANU: Izvrdao plaćanje putarine 30 puta koristeći isti trik, filmska fora!

SRPSKI ĐACI BEZ GREŠKE: Medalje za svih 6 predstavnika Srbije na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi!

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Facebook / Vijesti iz Tuzle i tuzlanske regije

YOU MAY LIKE