Chicago, IL
55°
Rain Shower
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 49%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 37°F
55°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 63°F
72°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

NEZAPAMĆEN USPEH U SREMSKOJ KAMENICI: Tim kardiohirurga izveo jednu od kompleksnijih operacija!

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine (IKVBV) važi za zdravstvenu instituciju u kojoj rade najeminentniji stručnjaci, a najnovijom revolucionarnom operacijom u oblasti lečenja bolesti aorte, koja je prvi put izvedena na našim prostorima sa specijalno obučenim timom stručnjaka, pozicionirao se kao vodeća ustanova ovog tipa u Srbiji.

Reč je o FET tehnici, koja će pomoći u lečenju najtežih bolesnika sa kompleksnim bolestima aorte.U poslednjih nekoliko nedelja ovom procedurom lečene su dve osobe sa velikim uspehom. Kod jednog pacijenta FET tehnika dopunjena je TEVAR procedurom koja podrazumeva i endovaskularni plasman dodatnog stent – grafta u silaznu aortu.

Takva kombinovana procedura predstavlja retkost i u najeminentnijim svetskim centrima i po prvi put je izvedena na našim prostorima.

Usvajanjem ovako kompleksnih procedura na aorti koje kombinuju klasičan hirurški pristup zajedno sa endovaskularnim pristupom, Institut se pozicionirao kao liderska ustanova u našoj zemlji.Kod kombinovane primene FET tehnike i TEVAR procedure na pacijentu je prvo izvršena zamena aorte koja je bila dostupna pristupom kroz sredogruđe, a potom je, uz pomoć naših kolega interventnih radiologa i kardiologa, izvršeno dodatno pokrivanje još jedne aneurizme u distalnoj aorti TEVAR tehnikom – rekao je prof. dr Lazar Velicki.

Dr Velicki je istakao da je za ovako zahtevnu intervenciju bio neophodan i ekspertski tim koji je posebno edukovan za izvođenje procedura takvog tipa.On je naveo da hirurgija aorte spada u red najkompleksnijih intervencija u kardiohirurgiji, jer aorta predstavlja najveću arteriju organizma kroz koju se prenosi oksigenisana krv od srca do ostatka tela.

Svaki problem ili defekt na njoj može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posledica koje mogu, a najčešće i jesu, opasne po život, a on ističe da je izuzetno ponosan što IKVBV ima kapacitete i resurse za sprovođenje takvih zahvata.

FET tehnika predstavlja hirurški pristup koji se koristi za lečenje složenih proširenja torakalne aorte i uključuje umetanje specijalno dizajniranog stent – grafta u aortu hirurškim putem, rezom u grudnom košu.

Upotreba takve tehnike ima nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalnu hirurgiju aorte, jer omogućava hirurgu da u jednoj operaciji izvrši korekciju aneurizme i aortnog zaliska, što može značajno smanjiti rizik od komplikacija i skratiti vreme oporavka pacijenta.

Takođe, kruta metalna spirala na kraju stent-grafta pruža dodatnu stabilnost, sprečavajući buduće komplikacije, kao što su migracija proteze ili pojavu endoleak-a.

FET tehnika se sa velikim uspehom koristi i u slučajevima disekcije aorte gde se, takođe, jednom operacijom rešava kompletan segment aorte, od korena do dijafragme.

PROČITAJTE VIŠE:

SRPSKI TENISER ELIMINISAN SA ATP KUPA: Rubljov u dva seta porazio Krajinovića!

SRPSKA TIKTOKERKA NA ALJASCI: Iva radi 16 sati dnevno i mesečno zarađuje 7000 dolara! (VIDEO)

UČINIO NEMOGUĆE: Todor iz Murtenice pripitomio krdo divljih svinja! (FOTO)

Izvor: Luftika
Foto: Printscreen Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine

YOU MAY LIKE