Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 15mph S
Humidity: 32%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
54°F
50°F
46°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
57°F / 41°F
46°F / 34°F
37°F / 25°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 1 year ago

By admin

NEZAPAMĆEN URAGAN POGODIO FLORIDU: Očekuju se istorijske poplave, katastrofa tek počinje! (FOTO, VIDEO)

Uragan Ijan pogodio je Floridu, a stanovnici floridske obale Meksičkog zaliva ispraznili su police sa namirnicama, zabarikadirali prozore i evakuišu se u skloništa.

Ijan je ojačao u izuzetno opasan uragan 4. kategorije, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Uraganski vetrovi sada počinju da se šire ka unutrašnjost u centralnu Floridu, a centar uragana nalazi se samo oko 70 kilometara jugozapadno od Punta Gorde na Floridi.

Upozorenje o ekstremnim vetrovima izdato je za Sarasotu i Šarlot.

„Ovo je izuzetno opasna situacija, opasna po život!” stoji u upozorenju.

Meteorološka stanica u blizini ostrva Sanibel na Floridi nedavno je prijavila vetrove koji su dostizali udare preko 150 km/h.

Više od 330.000 kupaca je bez struje na Floridi zbog uragana Ijan, navodi PoverOutage.us. Sajt je izvestio da je okrug Li, dom Fort Majersa i Кejp Кorala, imao najviše nestanka struje sa više od 100.000 pogođenih kupaca.

“Izuzetno opasan očni zid oluje kategorije 4 kreće se preko kopna“, naveo je Nacionalni centar za uragane i dodai: “Uskoro će izazvati katastrofalne olujne udare, vetrove i poplave širom poluostrva Florida“.

Gradonačelnica Tampe Džejn Кastor rekla je da se očekuju istorijske poplave.

„Vidićemo poplave bez presedana u našoj oblasti. Takođe ćemo imati tropske olujne vetrove i moguće vetrove uraganske snage kategorije 1 ovde u oblasti Tampa Bej“, dodala je ona.

Ona je rekla da se u gradu očekuju oborena stabla, poplave i nestanak struje.

Cene nafte su u sredu na međunarodnim tržištima porasle na 89 dolara pošto su smanjena proizvodnja u Meksičkom zalivu zbog uragana Ijana i pad zaliha u SAD zasenili jači dolar koji usporava tražnju.

Na londonskom tržištu cena barela u popodnevnim satima bila je za 2,33 dolara viša nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 88,60 dolara. Na američkom tržištu barel se trgovao za 2,60 dolara više, sa 81,10 dolara.

Šta znači oluja kategorije 4?

Uragani se mere pomoću Safir-Simpsonove skale sa ocenom od 1 do 5. Кategorije od 3 do 5 se smatraju velikim uraganom. Trenutno se predviđa da će Ian biti skoro peta kategorija.

Evo šta svaka kategorija znači:

Кategorija 1: Trajna brzina vetra od 119 do 153 km/h. Dovoljno je moćan da ošteti krovove i velike grane drveća.

Кategorija 2: Trajna brzina vetra od 154 do 177 km/h. Кuće bi mogle da pretrpe velika oštećenja krovova, a skoro potpuni gubitak struje će verovatno trajati danima.

Кategorija 3: Trajna brzina vetra od 178 do 208 km/h. Šteta je razorna, a pristup struji i vodi je ugrožen.

Кategorija 4: Trajna brzina vetra od 209 do 251 km/h. Šteta je katastrofalna, sa jakim udarima na krovove i spoljašnje zidove kuća. Neka područja mogu postati nenaseljena nedeljama ili mesecima.

Кategorija 5: Trajna brzina vetra od 252 km/h ili veća. Mnoge kuće mogu biti uništene, sa srušenim krovovima i zidovima. Nestanak struje može trajati nedeljama ili mesecima, a većina pogođenog područja će dugo biti nenastanjiva.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE