Chicago
70°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 80%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

RETKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U SRBIJI: Pronađen očuvan bronzani mač star preko 3.000 godina! (FOTO)

Velikoj sali Narodnog muzeja Kruševac javnosti je predstavljeno novo arheološko otkriće, bronzani mač koji potiče iz praistorije.

U ataru sela Koševi, pored Kruševca, u koritu Zapadne Morave, na trasi auto puta Pojate-Preljina, slučajno je otkriven bronzani mač, za koji arheolozi procenjuju da potiče iz vremena između bronzanog i gvozdenog doba.

O ovom otkriću govorila je arheolog Milica Miladinović, kustos Narodnog muzeja u Kruševcu.

“U pitanju je bronzani mač sa livenom drškom koja je ukrašena šarama u vidu koncentričnih krugova. Nikada nećemo saznati kako je dospeo u naše krajeve, a možda je i proizvod trgovine. Ovo je prvi nalaz ove vrste južno od Save i Dunava i biće deo stalne praistorijske postavke u Narodnom muzeju u Kruševcu”, izjavila je ona.

Prema rečima Miladinović, mač potiče iz vremena 1200 – 1100. godina pre nove ere, dugačak je 66 cm, a pronađen je nedavno na trasi Moravskog koridora tokom izvođenja radova.

O ovom retkom arheološkom pronalasku govorio je i dr Vojislav Filipović sa Arheološkog instituta u Beogradu, koji je od početka bio angažovan u ovaj istraživački poduhvat, jer je i rukovodilac arheološkog nadzora na izgradnji Moravskog koridora.

“Ovo je najčistiji bronzani predmet na teritoriji centralnog Balkana koji sam ja analizirao do sada. Mač ima registrovane tragove borbi, što dokazuje da je korišćen u direktnoj borbi”.

VD direktor Narodnog muzeja Nikola Pantelić iskazao je veliko zadovoljstvo, što će mač, kao izuzetno značajan eksponat krasiti vitrine ove kulturne ustanove.

Svi posetioci moći će da vide ovaj arheološki nalaz od 8 do 20 sati svakog dana u Narodnom muzeju, koji radi 365 dana u godini.

PROČITAJTE VIŠE:

REDU ZA KROFNE NEMA KRAJA: Novosađani udruženim snagama pomažu Nini (11) da sakupi novac za lečenje oca! (VIDEO)

BORBA HUMANOG SESTRINSTVA MANASTIRA SVETE PETKE: Preti im otimanje izvora vode od kog zavise desetine nemoćnih i bolesnih! (VIDEO)

NADA U SUZAMA PRIMILA BORAČKE SPOMENICE: Pre 24 godine živote njenih sinova okončala je NATO agresija! (FOTO)

Izvor: Kurir
Foto: NARODNI MUZEJ U KRUŠEVCU

YOU MAY LIKE