Chicago, IL
52°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 10mph N
Humidity: 53%
Pressure: 29.74"Hg
UV index: 3
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
52°F
52°F
50°F
48°F
48°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

NEVEROVATNA VOĆKA RAĐA I ZIMI: Plodovi ove sorte maline crvene se i u snegu! (FOTO)

Iako je zima već početkom decembra pokazala da se ne šali, a snežni pokrivač prekrio veći deo Srbije ispod sve te beline na jednom imanju u blizini Priboja crvene se plodovi crvenog zlata. Iako je malina kao sezonska biljka vezana u većini slučajeva za leto, postoje sorte koje daju plodove i sve do decembra. Upravo sortu „polka“ posadio je pribojski malinar Slavko Prijović koji i sada ima šta da ubere.

On ima malinjak u rodnom selu, Ravan u Her Golešima, međutim pošto radi kao taksista u Priboju, uzeo je u zakup i parcelu u prigradskom naselju Mramorje, pored Lima, kako bi u slobodno vreme, i ovde mogao uzgajati “crveno zlato”, i obaviti berbu nešto ranije, nego što stigne isti posao u zavičaju.

„Ovu parcelu sam zakupio pre 5-6 godina i posadio sortu vilamet, postavio i stubove i žicu, nabavio sistem za navodnjvanje…. Ali nije išlo, zasad već druge godine, počeo je da se suši, a u međuvremenu sam čuo da postoji sorta maline koja stiže kasnije od mojih u selu ,i da se bere najmanje tri meseca. Uzeo sam sadnice, one se sade ređe od vilameta, na pola metra u red, ne treba žica, ne trebaju stubovi, samo podveza pred berbu, To je sorta “polka“, kaže Prijović.

U njegovom malinjaku još uvek ima zrelog roda, a neke maline čak su u fazi cvetanja bez obzira što su se našle pod snegom.

„Ovde sam brao maline i predavao hladnjači do pre 15 dana, odnosno do početka decembra“, tvrdi Prijović i dodaje da je rod ove godine bio nešto slabiji zbog suše te je prethodnih godina u svom malinjaku nalazio i po dve ipo tone “crvenog zlata”.

Ta suša je izgleda “krivac” i za sadašnje zrele plodove, kažu stručnjaci. Pretpostavlja se da je sušan period uticao da se pomeri vegetativni period biljke. On je kod malina pomeren za oko mesec dana usled velikih vrućina. Zato nije neobično što ova voćka i sada rađa i cveta, tako će biti sve dok ne stigne ledeni talas, a jak minus i mraz ne oberu i rod i cvet.

Novi sneg je trenutno “pokrio” malinu, koju će tek kada okopni Slavko pokositi,a na proleće kreću novi izdanci. Do tada Prijović prebrojava pare, jer veli, iako je bio slabiji rod, cena je odlična, pa je i zarada bila više nego dobra.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE