Chicago
61°
Fair
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 8mph ESE
Humidity: 85%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
72/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 5 days ago

By Serbian Times

NEVEROVATAN PREOKRET: Za masakr na pijaci u Donbasu kriva Ukrajina, a ne ruski napad! (VIDEO)

Postoje snažni dokazi da je raketni udar na Кostjantinovku, u istočnoj Ukrajini, kada je poginulo 15 civila, bio greška ukrajinske protivvazdušne odbrane, a ne ruski napad, tvrdi Njujork tajms.

Dokazi koje je prikupio i analizirao američki list, a koji uključuju delove projektila, satelitske snimke, izjave svedoka i objave na društvenim mrežama, snažno sugerišu da je napad rezultat pogrešno usmerene ukrajinske protivvazdušne rakete ispaljene iz lansirnog sistema Buk.

Raketni udar 6. septembra na Кostjantinovku u istočnoj Ukrajini bio je jedan od najsmrtonosnijih u poslednjih nekoliko meseci, i u njemu je poginulo najmanje 15 civila i povređeno još preko 30 ljudi.

U raketnom napadu pogođeni su pijaca, prodavnice i apoteka u tom gradu, koji se nalazi u blizini linije fronta. Manje od dva sata kasnije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski okrivio je ruske “teroriste” za napad, a mnogi mediji su takođe izneli ovakve tvrdnje.

PROČITAJTE VIŠE:

Po pisanju Njujork tajmsa moguće je da je napad bio tragična nesreća i da je projektil doleteo u Кostjantinovku iz pravca severozapada, sa teritorije koju drže Ukrajinci, a ne sa ruskih položaja.

Dodatni dokazi ukazuju da je nekoliko minuta pre napada ukrajinska vojska lansirala dve rakete zemlja-vazduh ka ruskoj liniji fronta iz grada Družkivka, oko 17 kilometara severozapadno od Кostjantinovke, navodi list.

Vreme ovih lansiranja poklapa se sa vremenskim okvirom za raketu koja je pogodila pijacu u Кostjantinovki, oko 14.04.

Ukrajinske vlasti su u prvom trenutku pokušale da spreče novinare Njujork tajmsa da pristupe ostacima raketa i oblasti udara neposredno nakon napada.

Po pisanju američkog lista, novinari su uspeli da dođu na lice mesta, intervjuišu svedoke i sakupe ostatke upotrebljenog oružja.

Stručnjaci za protivvazdušnu odbranu su saopštili da rakete poput one koja je udarila na pijacu mogu da skrenu sa kursa iz različitih razloga, uključujući elektronski kvar ili zbog oštećenja na sistemu za navođenje u trenutku lansiranja.

Portparol ukrajinskih oružanih snaga saopštio je da bezbednosna služba zemlje istražuje incident, prenosi Njujork tajms.

POVEZANE TEME:

IRAN I SAD RAZMENILI ZATVORENIKE: Odmrznuto 6 milijardi iranskog novca, Stejt department najavio ovo!

SUDNJI DAN U LIBIJI: Nema dovoljno vreća za sve mrtve, nestaje hrane za bebe, moguće i preko 20.000 stradalih! (VIDEO)

POTRESNO SVEDOČENJE FRANCUSKE TENISERKE: Trener me je silovao više od 400 puta, rekao mi je da ima sidu!

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen YouTube / 10 News First

YOU MAY LIKE