Chicago, IL
54°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 7mph S
Humidity: 82%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
55°F
57°F
59°F
63°F
64°F
TueWedThuFriSat
45°F / 37°F
46°F / 36°F
50°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 3 years ago

By admin

NEUSTRAŠIVA STANA: Kada su Turci udarili na Drinu, ona ih je čekala sa puškom i obrijane glave! (FOTO)

Srpska istorija puna je zaboravljenih junaka i junakinja, koji su svojom hrabrošću, pameću i drugim vrlinama dali veliki doprinos svojoj zemlji, ali su ipak, uprkos svim svojim dostignućima, ostali uskraćeni za zahvalnost i pamćenje koje zaslužuju. Stana Kovačević, koja se kao dobrovoljac borila u srpsko-turskom ratu, jedna je od takvih ličnosti.

Stana se rodila 1850. godine u selu Crnjelovo, blizu Bijeljine. Kada se udala za Stevana Kovačevića, žiovt sa mužem je nastavila u Šapcu, gde je bila sve do 1876. godine, kada je izbio srpsko-turski rat. Stanin suprug Stevan je odmah odlučio da se pridruži odredu dobrovoljaca kako bi vojevao protiv Turaka oko Drine.

Stana, koja je do tada živela uobičajenim životom, tada je pokazala da je drugačija od većine srpskih žena svog vremena – uzela je pušku i zajedno sa svojim suprugom pošla u rat.

Do tada nije bilo viđeno da žena u uniformi, sa oružjem u rukama, ratuje na prvoj liniji protiv osmanskih vojnika. Kako tako nešto ne bi bilo uopšte prihvatljivo za srpsko vojno rukovodstvo, Stana je morala da se preruši u muškarca.

Obukla je muško odelo, obrijala glavu i infiltrirala se među dobrovoljce kao borac pod imenom Stanko. Mesecima je podnosila sve ratne napore i niko nije posumnjao u njen identitet, sve do bitke na Drini u kojoj je ranije njen suprug Stevan. Tada se, najverovatnije zbog Stanine reakcije kada je videla svog ranjenog dragog, otkrilo da je među borcima ipak jedna žena.

Stana je otpuštena iz jedinice, ali je vrlo brzo, usled teške situacije na Moravskom frontu, Stana pozvana da se vrati, i to od strane isog rukovodstva koje ju je udaljilo iz redova drinskih junaka. Za Stanu je to bila prilika da se opet bori za slobodu, ali i dokaz da se žena ipak može javiti kao dobrovoljac i učestvovati u ratu.

https://www.facebook.com/serbiantimes/posts/756620691659611

Nakon što se Stevan oporavio, supružnici su se vratili svojoj kući, a Stana je nastavila da živi kao i pre rata.

U borbi je sve zadivila svojom neustrašivošću i hrabrošću, zbog čega je bila nagrađena od strane generala Černjajeva, koji je navodno sa svojih grudi skinuo medalju za hrabrost i predao je junakinji sa Drine.

Stana je, takođe, bila veoma omiljena među “braćom dobrovoljcima”, kako ih je zvala. Ratni drugovi je nisu zaboravili ni posle rata, kada je bila ravnopravni član udruženja dobrovoljaca i učestvovala je u svim paradama i proslavama.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

https://www.instagram.com/p/CM7E1Q4q5Mn/?utm_source=ig_web_copy_link

Izvor: Serbian Times
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE