Chicago, IL
57°
Cloudy
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 16mph SSW
Humidity: 44%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 36°F
54°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 61°F
72°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

NESTVARNI PRIZORI NA DUNAVU: U Srbiji izronile olupine nemačkih brodova iz Drugog svetskog rata! (FOTO)

Ovogodišnja suša, koju naučnici smatraju posledicom globalnog zagrevanja, otkrila je više od 20 olupina ratnih brodova na delu Dunava u blizini Prahova u Istočnoj Srbiji

Najgora suša u Evropi u poslednjih nekoliko godina dovela je moćnu reku Dunav na jedan od najnižih nivoa u poslednjih sto godina, otkrivajući olupine desetine nemačkih ratnih brodova natovarenih eksplozivom, potopljenih tokom Drugog svetskog rata u blizini rečnog lučkog grada Prahova.

Brodovi, potopljeni na reci Dunav, bili su deo crnomorske flote nacističke Nemačke 1944. dok su se povlačili od napredujućih sovjetskih snaga.

Ovi brodovi i danas ometaju rečni saobraćaj kada je vodostaj nizak.

Međutim, ovogodišnja suša, koju naučnici smatraju posledicom globalnog zagrevanja, otkrila je više od 20 olupina ratnih brodova na delu Dunava u blizini Prahova u Istočnoj Srbiji. U mnogima je još uvek na tone municije i eksploziva i predstavljaju opasnost za brodare.

-Pri povlačenju nemačke ratne flote iz Crnog mora, negde na sredini puta prema Crnom moru između Rumunije i Bugarske, naišla je prva nemačka flota, ne znajući da im je zaprečen put prema Crnom moru, tako da se od sto brodova koji su krenuli sa Crnog mora dostigli brojku od 174 broda. Onda su prikupljali u svim mestima, jer su i Rumuni i Bugari bili na strani Nemačke u ono vreme, i otprilike je dovde doplovilo oko 200 brodova – objašnjava u izjavi za Reuters Velimir Trajilović, penzioner iz Prahova koji je napisao knjigu o ovim brodovima.

Razasuti preko korita Dunava, neki od brodova i dalje imaju kupole, komandne mostove, slomljene jarbole i uvrnute trupove, dok drugi leže uglavnom potopljeni među peščanim sprudovima.

-Nemačka flotila je iza sebe ostavila veliku ekološku katastrofu koja preti nama, stanovnicima Prahova, već 78 godina – kaže Trajilović.

Kod Prahova, neke od ovih olupina suzile su plovni put na ovom delu Dunava na samo 100 metara sa mogućih 180.

-Mi ovde sigurno imamo oko 10.000 eksplozivnih naprava. Ne znamo u kakvom su stanju i da li mogu da eksplodiraju ili ne. Ali ako jedna eksplodira, onda možete da pretpostavite šta nas čeka – dodaje Trajilović.

Vlada Srbije je u martu raspisala tender za izvlačenje olupina i uklanjanje municije i eksploziva. Troškovi operacije procenjeni su na 29 miliona evra.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Printscreen Twitter @rapplerdotcom

YOU MAY LIKE