Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 85%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

NEOBIČAN HOBI: Dragan iz Užica kolekcionar je radio aparata, a ovaj mu je najdraži od svih! (VIDEO)

Najdraži od svih, Draganu je Kosmaj, prvi radio proizveden u beogradskoj fabrici “Nikola Tesla” 1947. godine.

Sa neobičnim hobijem Dragana Jovičića, Užičani su se upoznali 2015. godine na izložbi koju je priredio Narodni muzej Užice za manifestaciju Noć muzeja. Za samo 9 meseci, Jovičić je uspeo da dovede u red svoja 24 radio aparata koje je skupljao godinama unazad, vođen zanesenošću iz dečačkih dana prema ovim čarobnim kutijama.

-Tada nisam imao ovolike ambicije kao sada. Hteo sam samo jednu izložbu da se zabeleži. Međutim, ljudi su me zvali, nudili snimanja i ja nisam mogao da odbijem. Preko 25 priloga ima o meni, bio sam i u novinama i to mi daje podstrek da izdržim i idem dalje. Ja sam jedini kolekcionar koji nijedan radio nije kupio, to je velika razlika – navodi on.

Na pitanje odakle zainteresovanost baš za ovaj hobi, Jovičić kaže da je u njegovom selu samo jedan čovek imao radio, koji se tada činio kao čudo za koje su deca, ali i mnogi stariji, verovali da u sebi krije male ljude koji pričaju zanimljive priče, prenose vesti i pevaju.

-Ja sam morao da bih pratio sportske utakmice dedi da kupim tri dana šljive. Najgore je bilo kad deda nije bio raspoložen, pa samo kaže danas se ne sluša utakmica – kaže Dragan.

Najstarija u kolekciji je replika takozvanog kristalnog radija iz 1920. godine koji se slušao uz pomoć slušalica.

-Originalna verzija je bila sa kristalom. Ja sam imao, ali je bilo zaista teško fizički izvesti, da se u staklo ubaci kristal, pa sam koristio germanijumsku diodu i to je bilo u fuknciji kod su srednjetalasni predajnici bili u funkciji, do 1999. godine – objašnjava on.

Najdraži od svih, Draganu je Kosmaj, prvi radio proizveden u beogradskoj fabrici “Nikola Tesla” 1947. godine. Mnogi kažu da je ovo i najlepše dizajnirani radio. U svojoj kolekciji, na čitavom spratu kuće Jovičić ima pedesetak lampaša koji uz njega žive svoj penzionerski život.

PROČITAJTE VIŠE:

NE ODVAJA SE OD IKONE SV. VASILIJA: Američki novinar zbog Noleta posetio Ostrog kao hodočasnik! (FOTO)

ODUŠEVILI SRBIJU: Srednjoškolci iz Sremske Mitrovice napravili najoriginalniji maturski pano! (VIDEO)

SRPSKI RATNIK NAJBOLJI NA SVETU: Ivan u Americi pobedio na takmičenju vojnika, dominirao u više disciplina! (FOTO)

Izvor: Telegraf
Foto: Printscreen Youtube/ TV5 Užice

YOU MAY LIKE