Chicago, IL
55°
Rain Shower
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 49%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 37°F
55°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 63°F
72°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

NEMAČKU ČEKA NAJVEĆI ŠTRAJK U POSLEDNJIH 30 GODINA: Od ponoći sve staje,vozovi, avioni, gradski prevoz!

Kad otkuca ponoć između nedelje i ponedeljak u Nemačkoj će stati skoro sve – vozovi uglavnom uopšte neće saobraćati, radiće jedino aerodrom u Berlinu, a trebalo bi da stane i gradski prevoz u sedam od 16 pokrajina, objavio je danas Dojče vele, najavljujući najveći štrajk u toj zemlji u proteklih 30 godina.

Štrajk “upozorenja” organizuju Sindikat železničara i zaposlenih u saobraćaju (EVG) i Sindikat uslužnih delatnosti Verdi.

Oni žele veće plate obzirom na poskupljenja, kao i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim delatnostima, a nova runda pregovora sa vlastima počinje upravo u ponedeljak.

Verdi za javne službenike, po čijim platama se ravnaju i primanja mnogih zaposlenih na aerodromima ili u gradskom prevozu, traži 10,5 odsto više, ali tako da najmanje povećanje bude 500 evra mesečno bruto.

Odbijena je ponuda poslodavca da povećanje iznosi pet odsto u dva koraka, te da bude jednokratno isplaćeno po 2.500 evra.

Slično su sindikatu EVG ponudile Nemačke železnice i još pedesetak železničkih preduzeća, a sindikat to odbija, tražeći 12,5 odsto više plate, a najmanje 650 evra mesečno.

Predsednica udruženja opštinskih i gradskih poslodavaca Karin Velge kritikovala je, u listu Bild, opseg štrajka, navodeći da je preteran i ne šteti samo ugledu javnog prevoza, nego i ukupnom ugledu Nemačke kao privredne lokacije koja je upućena na mobilnosti.

Čelnik sindikata Verdi Frank Verneke joj je odgovorio da je bolje da se jedan dan u Nemačkoj ništa ne kreće i da se onda postigne prihvatljiva ponuda, nego da to ne uspe i da se onda borba za radnička prava protegne sedmicama, pri čemu će građani biti još mnogo teže pogođeni.

Štrajk je bio najavljen dovoljno rano da bi se svi mogli prilagoditi, ocenio je Verneke, ukazujući da neće biti štrajk za vreme uskršnjih praznika.

Najavljeno je da će štrajk trajati tačno jedan dan, te da se od utorka sve vraća na staro, navodi DW.

PROČITAJTE VIŠE:

20 KVADRATA, ČETVORO DECE I BEZ KUPATILA: Najmlađe dete je imalo 24 operacija! (VIDEO)

TORNADO PROTUTNJAO KROZ JUŽNU AMERIKU: Najmanje 26 mrtvih, proglašeno vanredno stanje! (VIDEO)

NA OVOM SVETOM MESTU ŠTAMPANA JE PRVA KNJIGA U SRBIJI: Samouki monah Teodosije uz sveću ispisao istoriju u inat Turcima! (FOTO)

Izvor: Kurir
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE