Chicago
72°
Partly Cloudy
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 48%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/59°F
73/55°F
75/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

NEMAČKU ČEKA NAJVEĆI ŠTRAJK U POSLEDNJIH 30 GODINA: Od ponoći sve staje,vozovi, avioni, gradski prevoz!

Kad otkuca ponoć između nedelje i ponedeljak u Nemačkoj će stati skoro sve – vozovi uglavnom uopšte neće saobraćati, radiće jedino aerodrom u Berlinu, a trebalo bi da stane i gradski prevoz u sedam od 16 pokrajina, objavio je danas Dojče vele, najavljujući najveći štrajk u toj zemlji u proteklih 30 godina.

Štrajk “upozorenja” organizuju Sindikat železničara i zaposlenih u saobraćaju (EVG) i Sindikat uslužnih delatnosti Verdi.

Oni žele veće plate obzirom na poskupljenja, kao i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim delatnostima, a nova runda pregovora sa vlastima počinje upravo u ponedeljak.

Verdi za javne službenike, po čijim platama se ravnaju i primanja mnogih zaposlenih na aerodromima ili u gradskom prevozu, traži 10,5 odsto više, ali tako da najmanje povećanje bude 500 evra mesečno bruto.

Odbijena je ponuda poslodavca da povećanje iznosi pet odsto u dva koraka, te da bude jednokratno isplaćeno po 2.500 evra.

Slično su sindikatu EVG ponudile Nemačke železnice i još pedesetak železničkih preduzeća, a sindikat to odbija, tražeći 12,5 odsto više plate, a najmanje 650 evra mesečno.

Predsednica udruženja opštinskih i gradskih poslodavaca Karin Velge kritikovala je, u listu Bild, opseg štrajka, navodeći da je preteran i ne šteti samo ugledu javnog prevoza, nego i ukupnom ugledu Nemačke kao privredne lokacije koja je upućena na mobilnosti.

Čelnik sindikata Verdi Frank Verneke joj je odgovorio da je bolje da se jedan dan u Nemačkoj ništa ne kreće i da se onda postigne prihvatljiva ponuda, nego da to ne uspe i da se onda borba za radnička prava protegne sedmicama, pri čemu će građani biti još mnogo teže pogođeni.

Štrajk je bio najavljen dovoljno rano da bi se svi mogli prilagoditi, ocenio je Verneke, ukazujući da neće biti štrajk za vreme uskršnjih praznika.

Najavljeno je da će štrajk trajati tačno jedan dan, te da se od utorka sve vraća na staro, navodi DW.

PROČITAJTE VIŠE:

20 KVADRATA, ČETVORO DECE I BEZ KUPATILA: Najmlađe dete je imalo 24 operacija! (VIDEO)

TORNADO PROTUTNJAO KROZ JUŽNU AMERIKU: Najmanje 26 mrtvih, proglašeno vanredno stanje! (VIDEO)

NA OVOM SVETOM MESTU ŠTAMPANA JE PRVA KNJIGA U SRBIJI: Samouki monah Teodosije uz sveću ispisao istoriju u inat Turcima! (FOTO)

Izvor: Kurir
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)