Chicago
64°
Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 2mph NNE
Humidity: 82%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
77/63°F

Published 11 months ago

By admin

NEMAČKI ZVANIČNIK ŠOKIRAO IZJAVOM: Treba da se vratimo kupovini gasa od Rusije!

Nemačka mora da se vrati kupovini gasa od Rusije čim se okonča sukob u Ukrajini, izjavio je u subotu premijer nemačke istočne pokrajine Saksonije Mihael Krečmer.

„Kada se rat završi, trebalo bi ponovo da koristimo gas iz Rusije“, rekao je Krečmer za vikend izdanje nemačkog tabloida Bild na pitanje šta bi rekao ljudima koji zahtevaju puštanje u rad ruskog gasovoda Severni tok 2.

Severni tok 2 je bio jedan od dva gasovoda projektovana za isporuku prirodnog gasa iz Rusije u Nemačku preko dna Baltičkog mora. Projekat je odložen krajem februara pošto je Nemačka zaustavila proces sertifikacije kada je Rusija priznala dve republike Donbasa kao nezavisne.

Krečmer veruje da će Nemačkoj biti potrebna infrastruktura ruskog gasovoda da bude u potpunosti obnovljena ako želi da obezbedi dovoljno snabdevanje energijom. Upitan je da li veruje da će dva gasovoda Severni tok oštećena u navodnom aktu sabotaže krajem septembra biti popravljena.

„Trebaće nam gas iz gasovoda, a to je moguće samo sa funkcionalnim gasovodima“ , rekao je on za Bild.

Rusija ne bi trebalo da bude jedini snabdevač Nemačke energijom u budućnosti, rekao je premijer, dodajući da Berlin treba da obezbedi i dugoročne gasne ugovore sa SAD, Katarom i drugim arapskim zemljama, kao i da „razvija sopstvena gasna polja u Severnom moru.”

Njegove reči su došle usred akutne energetske krize u Nemačkoj, dok EU nastoji da se odvikne od ruskih zaliha energije. Politika sankcija Brisela prema Moskvi do sada je donela Nemačkoj više zla nego dobra, smatra Krečmer.

Ekonomski “cunami se sada povećava” , upozorio je državni lider. Prema njegovim rečima, preduzetnici u Saksoniji se suočavaju sa „dramatičnom” borbom „za opstanak” i mnogi od njih „uskoro će da odustanu” za „nedelje, a ne mesece”. Krečmer je takođe rekao da mere pomoći savezne vlade još uvek nisu pravilno sprovedene, dok berlinski saveti za uštedu energije samo „iritira ljude“.

Premijer je takođe pozvao na brzo diplomatsko rešenje konflikta koji je u toku, dodajući da bi EU trebalo da se udruži sa SAD, Kinom, Indijom i Japanom kako bi zaustavila rat. Istovremeno, on je rekao da „ne postoji nijedan razlog zašto bi Ukrajina trebalo da se odrekne ni jednog kvadratnog metra svoje teritorije“. Rusija takođe mora da nadoknadi svu štetu koju je sukob naneo Ukrajini, dodao je on.

Četiri bivše ukrajinske oblasti – Narodne Republike Donjeck i Lugansk, kao i oblasti Herson i Zaporožje – zvanično su proglašene delom Rusije početkom oktobra, nakon što su glasači na tim teritorijama velikom većinom podržali taj potez na referendumima. Kijev i zapadne zemlje, uključujući Nemačku, proglasile su referendum „lažnim“ i nastavljaju da posmatraju teritorije kao deo Ukrajine.

Izvor: Nulta Tačka Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE