Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NW
Humidity: 74%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
61°F
63°F
64°F
68°F
72°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
73°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

NEMAČKI VIROLOG UPOZORAVA: Previše doza vakcina može da poremeti imuni sistem!

U Nemačkoj se stariji od 60 godina mogu četvrti put vakcinisati protiv koronavirusa. Međutim, virolog iz Esena Ulf Ditmer upozorava da bi prečesta vakcinacija mogla promeniti imuni sistem. On je takođe kritikovao i situaciju sa podacima u Nemačkoj.

Virolog Ditmer savetuje da se ne vakcinišete svaka tri meseca da biste izbegli zahteve za nošenjem maske ili testom prema novom Zakonu o zaštiti od infekcija.

“Ako tako često ponavljate vakcinaciju, može doći do promena u imunološkom sistemu”, upozorio je virolog u intervjuu za “Kölnische Rundschau”, prenosi Fenix Magazin.

To su pokazali i prvi podaci.

“Mislim da ima smisla imati docepljivanje za sledeću zimu, ali ne svaka tri meseca”, rekao je Ditmer.

Za dalje vakcinacije protiv korone preporučio je pacijentima da pričekaju dok ne budu dostupne vakcine BioNTecha i Moderne koje su prilagođene varijanti omikron.

“To su dvovalentne vakcine, sadrže staru vakcinu i adaptiranu varijantu i pokreću široki imunološki odgovor na sve prethodne varijante. Dakle, čekao bih do septembra ili oktobra da te vakcine budu na tržištu i onda bih se vakcinisao za zimsku sezonu”, rekao je virolog.

Osim prečestih vakcinacija, virolog kritikuje lošu situaciju s podacima u Njemačkoj.

“Ne znamo kakva je situacija s imunitetom prosečne populacije, nismo u mogućnosti pružiti razumne podatke ovde u Njemačkoj. Kako doći do boljeg informacionog stanja vidi se u inostranstvu. Loše je što smo u tako nezadovoljavajućoj poziciji. Postoje i drugi uzročnici bolesti osim Sars-Cov2”, rekao je virolog.

Prema njegovom mišljenju, Nemačka je trebalo da iskoristi pandemiju korone kako bi uspostavila sistem kojim se takve brojke mogu pouzdano beležiti.

“Druge zemlje to mogu, nažalost, mi ne možemo. Morate to vrlo jasno reći. Prema podacima naučnika, genetske promene u koronavirusu teško je predvideti. Ali mislim da je teorija da će se virus slične ozbiljnosti kao delta vratiti u jesen i zimu relativno malo verovatna”, poručio je Ulf Ditmer.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Moderna

YOU MAY LIKE