Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 54°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 84%
Pressure: 29.42"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
55°F
55°F
55°F
57°F
59°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 45°F
63°F / 50°F

Published 1 year ago

By admin

NEMAČKI ULTIMATUM SRBIJI: Ili izaberite EU, ili ćete snositi posledice!

Uoči samita Zapadnog Balkana u Berlinu, visoki nemački zvaničnik rekao je da će Srbija uskoro morati da odluči da li želi u Evropsku uniju ili da li želi da nastavi da razvija odnose sa Rusijom. Reakciju Nemačke izazvali su izveštaji da je Beograd stavio svoju vojsku u stanje pripravnosti zbog tenzija na Кosovu i Metohiji.

„Potreba za donošenjem odluke dolazi do izražaja“, rekao je nemački zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman. “Odnos sa Srbijom je složen – ima dobrih i loših strana. Odnosi Srbije sa Rusijom svakako su deo loših strana tog odnosa”, dodao je on.

Odnos Nemačke i Srbije dodatno je ugrožen činjenicom da je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković prošlog meseca potpisao sporazum sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom kojim su se obavezali da će se konsultovati o spoljnopolitičkim pitanjima.

Od 2012. godine, kada je Srbija postala kandidat za ulazak u EU, Srbija pokušava da balansira između istorijski bliskih odnosa sa Rusijom i težnji za integracijom u Evropsku uniju. Ova ravnoteža je dodatno otežavala rat u Ukrajini, posebno zato što mnogi Srbi saosećaju sa Rusijom.

Aleksandar Vučić će imati podršku EU i Nemačke ako se opredeli za „evropski put“

Nemački zvaničnik je rekao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati punu podršku EU i nemačke vlade ako odluči da ide putem evropskih integracija i dodao da će Srbija, ako izabere drugi put, osetiti posledice svog izbora.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da se Srbija zalaže za dijalog, ali i da on ne može biti opušten. Vojska je spremna da zaštiti sve građane Srbije, pa i Srbe na Кosovu*, u to niko ne sme da sumnja“, rekao je Vučević povodom sve zaoštrenijih odnosa sa Кosovom.

Problem sa stolovima na Кosovu i Metohiji

Кosovo* je više puta pokušavalo da naredi srpskoj manjini da promeni svoje stare tablice još od pre 1999. godine, kada je Кosovo još bilo u sastavu Srbije, što je izazvalo otpor srpske manjine koja ne želi da menja tablice.

Кosovo* je prošle nedelje saopštilo da odlaže plan o oduzimanju srpskih automobila čiji vlasnici odbijaju da promene stare registarske tablice, iz vremena kada je Кosovo još bilo u sastavu Srbije. Odluka je usledila nakon što je EU upozorila da bi konfiskacija automobila mogla dodatno podstaći etničke tenzije.

EU je u subotu saopštila da Кosovo* ima pravo da ukine registarske tablice, ali da prelazni period treba da bude produžen. Кosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, ali oko 50.000 etničkih Srba koji žive u severnom delu odbijaju da priznaju vlast Prištine.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Index.hr
Foto: Printscreen YouTube / faz

YOU MAY LIKE