Chicago, IL
55°
Sunny
6:22 am5:42 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 10mph SSE
Humidity: 52%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SunMonTueWedThu
66°F / 54°F
70°F / 41°F
45°F / 36°F
48°F / 36°F
48°F / 41°F

Published 1 year ago

By admin

NEMAČKA OPTUŽUJE SRBIJU: Kosovo smanjilo tenzije, retorika Beograda ih podstiče!

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok izjavila je u nedelju uveče da je Kosovo smanjilo tenzije odlaganjem lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova, a da retorika iz Srbije radi suprotno, reagujući tako na izjave zvaničnika Srbije o slanju vojnih trupa na Kosovo.

“Kosovo je smanjilo tenzije odlaganjem lokalnih izbora. Najnovija retorika iz Srbije učinila je suprotno. Ideja o slanju srpskih snaga na Kosovo je potpuno neprihvatljiva. Kao i nedavni napadi na Euleks. Sva moja podrška ide dijalogu koji vodi Miroslav Lajčak”, napisala je na tviteru šefica nemačke diplomatije.

Prethodno su američka i britanska ambasada u Prištini i Beogradu pozvale na uklanjanje svih barikada na putevima na seeveru Kosova.

U zajedničkom saopštenju američkih ambasada kaže se da SAD izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije.

“Razumemo da su kosovske vlasti uhapsile osobu osumnjičenu za umešanost u nasilni napad na organe za sprovođenje zakona i izbornu komisiju. Ovo hapšenje se koristi kao opravdanje za nelegalne blokade puteva, kao i pretnje i zastrašivanja kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva”, navodi se u saopštenju.

Britanske ambasade u Prištini i Beogradu su u zajedničkom saopštenju poručile da zajedno sa Sjedinjenim Državama i EU izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije.

Kako je najavljeno, Britanija očekuje “da se uklone sve nezakonite blokade i da se okončaju sve pretnje nasiljem i zastrašivanjem”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Agencije
Foto: EPA-EFE, Christian Marquardt

YOU MAY LIKE