Chicago
61°
Mostly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 10mph N
Humidity: 67%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/57°F
70/55°F
75/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

NEMAČKA JE POTPUNO STALA: Masovni štrajk paralisao zemlju, radi samo jedan aerodrom!

U Nemačkoj masovni štrajk. Prema najavama sindikata železničara, zaposlenih u saobraćaju i sindikata uslužnih delatnosti staće gotovo sve – vozovi, gradski prevoz u sedam od 16 pokrajina, a od aerodroma radiće jedino u Berlinu.

Najveći štrajk u poslednje tri decenije u Nemačkoj ostaviće milione ljudi bez uobičajenog prevoza.

Nemački sindikati pozvali su hiljade zaposlenih na štrajk, zahtevajući veće plate zbog poskupljenja i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim delatnostima.

U sedam od 16 nemačkih pokrajina gradski prevoz ne radi. Jedini izuzetak u Nemačkoj je grad Berlin u se kojem avio-saobraćaj obavlja i uporedo i regularan gradski saobraćaj.

Ovde se govori o takozvanom megaštrajku, budući da dva sindikata zastupaju oko 2,7 miliona zaposlenih, uglavnom u saobraćajnom sektoru, ali i u sektoru usluga.

PROČITAJTE VIŠE:

Jedan sindikat traži 12,6 posto povećanje plata, odnosno da to mesečno bude u iznosu od 650 evra u bruto iznosu, dok drugi sindikat traži povećanje od 10,5 odsto – oko 500 evra bruto veću mesečnu platu svojih zaposlenih.

Ovaj štrajk koincidira sa početkom pregovora sa poslodavcima koji počinju danas i trajaće do srede. Ukoliko ti pregovori ne budu uspešni, može se očekivati da će se novi štrajkovi desiti 24. i 25. aprila.

S druge strane, nemačka vlada ne želi, kako kaže, da se upliće u pregovore između poslodavaca i sindikata, tako da se za sada ne očekuje nikakva specijalna reakcija i pomoć poslodavcima po tom pitanju.

Više od polovine stanovništva smatra da je štrajk opravdan. U Nemačkoj je godinama retka i mala povećanja plata se opravdavana time da je ninflacija niska i da plate moraju da prate rast inflacije, koja skoro i da nije postojala proteklih godina.

Prošle godine i ove godine kada je inflacija skoro došla do dvocifrenog broja poslodavci su došli pod pritisak da ispune to svoje obećanje.

POVEZANE TEME:

SRPSKI PLANINARI SPASENI U ALBANIJI: Jedan teško povređen pro padu sa visine, izvukao ih helikopter! (FOTO)

NOĆ KADA JE SRBIJA OBORILA “NEVIDLJIVOG”: Ispovest dečaka sa krila F -177A čija je slika obišla svet: I dan danas čuvam taj deo! (FOTO)

SRBIN U BERLINU POKUŠAO DA UBIJE BIVŠU ŽENU I NJENOG PRIJATELJA: Bacio bombu, pa žrtve izbo nožem!

Izvor: RTS
Foto: Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!