Chicago, IL
57°
Mostly Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 6mph SW
Humidity: 38%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
52°F
50°F
46°F
45°F
43°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
64°F / 28°F
34°F / 23°F
45°F / 32°F
52°F / 39°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

NEMA TRAŽENIJIH MAJSTORA ZIMI: Orezivači voća bukirani sve do aprila! (FOTO)

Iako su sneg i led prekrili voćnjake u planinskim selima, posla u voćnjacma ipak ima na pretek. Na vrhove Kablara stigla je specijalna četa orezivača iz Brusa koja tokom zimskih meseci odradi veoma važn orezivanje voćki od čega zavisi berba tokom letnjih meseci.

Sezona orezivanja krenula je još pre Svetog NIkole, od tada ne prekidamo posao, osim za praznike kada smo išli kući da provedemo vreme sa porodicom. U zavisnosti od voća, zavisi i naš učinak. Koje je voće u pitanju i tehnika orezivanja, nije svako stablo isto. Treba uočiti sve nepravilne i nerodne grane i odseći da ne bi ugrozile one koje su rodne. – priča za RINU, Dragoje Pavlović.

Nakon orezivanja u visinskim zonama, na preko 1000 metara nadmorske visine, silaze u Miokovce čuvene po žutom zlatu. Njihov dnevnik rezervisan je do kraja aprila.

Ljudi krenu u jesen da zakazuju, i navala je velika. Naša ekipa broji pet članova, i satnica se kreće oko pet evra po čoveku, koji za dan mogu da pređu površinu preko jednog hektara, što nije malo. Nakon orezivanja šljiva selimo se na ove krupnije plodove, od jabuka, kajsija, krušaka i ostalo, dodao je on.

Orezivanje voća, ma koliko izgledalo lako, težak je posao. Dobrobiti orezivanja svima su poznate, međutim na rezaču je velika odgovornost, on svojim umećem i znanjem reguliše rod i kvalitet budućih plodova. Dobar rezač mora da poznaje fiziologiju biljaka, karakteristike rodnih grančica, gde se nalaze rodni, a gde lisni pupoljci i na koji način se koja voća vrsta orezuje.

SAZNAJTE VIŠE:

CRNOGORAC ZA GINISA: Veslao po oluji 4 dana od Tivta do Barija, a bos se popeo na Kilimandžaro! (FOTO)

BEZ GREJANJA SAMA NA MINUSU SA DECOM: Loži nameštaj kako bi se zagrejali! (FOTO)

NEMAČKA I AUSTRIJA POVUKLE SPASIOCE IZ TURSKE: Rizik od opasnosti, pljačke i pucnjava!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE