Chicago, IL
73°
Sunny
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 40%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 5
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
75°F
73°F
68°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
63°F / 50°F
66°F / 59°F
68°F / 50°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

NEMA POTVRDE DA JE DEVOJČICA SA SNIMKA IZ BEČA DANKA: Problem pravi način na koji je poslat snimak!

MUP se još ne oglašava o koracima koje preduzima nakon pojave video-snimka, a kako se saznaje, juče je pretraživana deponija na Starom banjskom putu, nedaleko od Banjskog polja.

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić ušla je u osmi dan, a i dalje nema zvaničnih informacija o sudbini nestale devojčice. Da li je Danka dete na snimku iz Beča, koji je dostavio Srbin koji živi u tom gradu, ili je reč o devojčici koja liči na nju, još nema potvrde.

MUP se juče nije oglašavao o koracima koji se preduzimaju u nastavku potrage, a kako se saznaje, policija je pretraživala deponiju na Starom banjskom putu, udaljenu oko četiri kilometra od Banjskog polja kod Bora, gde je devojčica nestala. Pretraživanje ovog terena završeno je nešto posle 12 časova, kada je prvo policija napustila lokaciju, a potom je odvezen i bager koji je oko sat vremena prekopavao deponiju.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Kako se saznaje, svi članovi porodice, roditelji majke i oca nestale Danke Ilić juče su davali izjave u policiji, a ovo ispitivanje će se nastaviti i narednih dana. Za sada nije poznato šta su Dankini roditelji i članovi porodice izjavili nakon što su pregledali snimak, to jest da li su prepoznali Danku ili su rekli da to nije ona. Pojedini mediji preneli su navodne izjave članova porodice nestale devojčice koji su kazali da se nadaju da je na snimku Danka jer bi to značilo da je živa.

Srpska policija dostavila je podatke o nestalom detetu kolegama u Austriji, kao i snimak koji je poslao Srbin iz Beča. Tamošnji istražitelji istog trenutka su pokrenuli istragu. Raspisana je i međunarodna potraga za Dankom Ilić – Interpolova žuta poternica.

I ambasada Srbije u Austriji dala je saopštenje i uputila apel građanima da o svim saznanjima obaveste našu ili tamošnju policiju. Portparol bečke policije Markus Ditrih izjavio je juče, kako je preneo RTS, da je problem način na koji je do policije došao video-snimak na kojem je devojčica koja liči na Danku i da je zbog toga izgubljeno dosta vremena. Prema nezvaničnim informacijama, svedok je snimak poslao imejlom srpskoj policiji u pola tri u noći između subote i nedelje, a snimak je napravio u subotu oko 20 časova na tramvajskoj stanici u centru Beča. Portparol Ditrih je za RTS rekao da je istraga u toku i da ne mogu da otkrivaju detalje.

„Pokušavaju da nađu te dve žene, što ima nade da će se dogoditi, ako su još u Beču i ako nisu već otišle u Mađarsku ili prešle u Rumuniju. Problem je što je taj trag, ako je trag, već dosta ’hladan’. A ako je u pitanju regularna situacija, i da je reč o dve žene od kojih je jedna bila sa svojim detetom, i to će se pronaći”, preneo je RTS navode iz Beča.

Iskusni policajac u penziji, Mile Novaković, bivši načelnik u Upravi kriminalističke policije, rekao je za „Politiku” da smatra da će bečka policija sigurno do kraja uraditi svoj deo posla i uskoro naći osobe sa snimka.

Naš sagovornik je istakao da u vezi sa snimkom iz Beča postoji nekoliko nelogičnosti.

„Dosta je nelogično to da neko otme ili ’kupi’ dete i da nekoliko dana kasnije šeta s devojčicom po centru Beča. Najbolja varijanta u ovom slučaju je da je mala Danka oteta, jer bi to značilo da je živa, čemu se svi nadamo. Takođe, osoba koja je snimila devojčicu trebalo je odmah to da prijavi prvom policajcu, a ne da kasnije kači na društvene mreže”, smatra Novaković.

On dodaje da policija sada radi standardnu proceduru, proveravaju se i najsitniji detalji. Bivši načelnik UKP-a smatra da je srpska policija odgovorno i profesionalno pristupila slučaju nestanka male Danke, ali i da bi MUP sada trebalo da napravi presek šta je sve urađeno i da zvanično da informaciju i objasni šta se radi dalje, da se ne bi i dalje širile dezinformacije i razne teorije zavere o ovom slučaju.

Direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Ivana Stevanović izjavila je juče da činjenica da devojčica nije nađena na teritoriji Srbije šest dana od nestanka budi sumnju da je ona prešla granicu.

Stevanovićeva je, povodom prijave državljanina Srbije koji živi u Beču da je na autobuskoj stanici u centru grada video, u pratnji dve žene, devojčicu, koja, navodno, liči na Danku, za Tanjug rekla da su sada u slučaj uključene i druge policije u Evropi i da je na svim graničnim prelazima i aerodromima žuta Interpolova poternica koja treba da pomogne u pronalasku devojčice.

„Želela bih da mi svi imamo malo više strpljenja i vere, to je izuzetno bitno da razumemo, jer je ovog trenutka prioritet da dođemo do Danke, da se ona pronađe. Kasnije će biti dovoljno vremena i za analize zašto se ona našla tu, gde je bila, tako da ne treba zloupotrebljavati ovo vreme sa lažnim i neproverenim informacijama zato što je policija u obavezi da proveri svaki trag”, izjavila je ona.

Stevanovićeva napominje da je od trenutka kada je objavljen nestanak deteta sve sumnjivo i da ne postoji ništa što ne uliva potrebu da se proveri, što, dodaje ona, policija i radi kako na terenu, tako i operativnim radom, proverom mreža, telefona.

Žuta Interpolova poternica je globalno policijsko upozorenje koje pomaže u nalaženju nestalih osoba.

Objavljuje se kada dete otme jedan od roditelja, ako ga kidnapuju kriminalci, kako bi za njega tražili otkup, ili u slučajevima neobjašnjivih nestanaka odraslih osoba ili maloletnika. Žuta poternica za Dankom raspisana je nakon što se pojavio snimak deteta u Beču, koje veoma liči na nju.

Na žutoj poternici su podaci na osnovu kojih Danka može biti prepoznata – uzrast, visina, boja kose i očiju, pa čak i mladež na levoj ruci i bradavica na levom uhu.

Ovaj način potrage za osobama kojima se izgubio trag dragocen je u praksi Interpola i omogućio je da se mnoge osobe, bez obzira na načine i razloge nestanka, vrate svojim kućama. Kada Interpol raspiše „žutu” poternicu znatno su veće šanse da se nestala osoba nađe, posebno ako postoji mogućnost da je otputovala u inostranstvo ili je silom odvedena u drugu državu.

Nakon raspisivanja žute poternice, osobi za kojom se traga znatno je otežano kretanje i u državi u kojoj se nalazi, a posebno prelazak granice jer su o upozorenjima upoznate i sve granične policije. Prelazak granice otežan je na taj način i otmičarima.

PROČITAJTE VIŠE:

I AUSTRIJA TRAŽI DANKU: Interpol raspisao poternicu, austrijska policija se uključila u potragu za dvema Rumunkama!

MUP PRETRAŽIO TUNEL, PODZEMNE KANALE I ŠAHTE: Ni traga od nestale Danke (2)! (FOTO)

KOMŠIJE DANKINE PORODICE POKAZALE NEVEROVATNU HUMANOST: Spremali hranu i nudili zaklon za ljude na terenu!

Izvor: Politika
Foto: Društvene mreže

YOU MAY LIKE