Chicago, IL
43°
Cloudy
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 36°F
Wind: 11mph W
Humidity: 49%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
41°F
41°F
43°F
41°F
41°F
SunMonTueWedThu
59°F / 41°F
66°F / 54°F
61°F / 37°F
45°F / 37°F
59°F / 46°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

“NEMA PARA, KAKO DA IZDRŽAVAM DECU”: Zbog Kurtijeve odluke Srbi na KiM nisu mogli da podignu novac! (VIDEO)

Srbija je danas uplatila finansijska sredstva na račune korisnike socijalne pomoći i dečijeg dodatka, međutim, meštani srpskih sredina na centralnom Kosovu nisu u mogućnosti da podignu ni ograničen iznos koji su to mogli na severu, zbog višednevnog nedostavljanja dinara u Gračanicu.

U Severnoj Mitrovici su formirani redovi ispred pošti i bankomata, ali danas je prema rečima građana moguće podići samo do 10.000 dinara.

“Isplata je ograničena na 10.000 dinara. Osećam se veoma ugroženim, ovde sam 26 godina i ne planiram da odem. Odluke prištinskih vlasti su apsurdne, i imaju za plan tiho iseljenje Srba. Nadam se i da ćemo se odupreti i ostati”, rekao nam je mladić iz Severne Mitrovice.

Ove mere su najviše uperene protiv onih koji su najugroženiji, starih i primalaca socijalne pomoći, smatraju građani Severne Mitrovice.

“Situacija je takva da sada odlaze ne samo deca koja upisuju fakultete, nego i srednje škole. Nadamo se da će nakon obraćanja Vučića u SB UN i njegovog obraćanja Kvinti nešto preduzeti da nas zaštite, kako bi narod mogao normalno da živi”, poručili su građani.

I u Leposaviću su se formirali dugački redovi, ali prema rečima građana maksimalna suma koju su mogli da podignu takođe je iznosila do 10.000 dinara.

“Narod je u teškoj situaciji. Danas je limit samo 10.000 dinara što će građanima biti veoma malo. Ne mogu da planiraju svoje život, da plaćaju račune, pogotovo je teško starijim sugrađanima”, rekla nam je meštanka Leposavića.

Prema rečima onih koji su došli da uzmu novac, situacija je dosta teška.

“Ovih 10.000 je taman što smo došli i da se vratimo kući. Eto to može i da kupimo dve kutije cigara. Dosta teško je, ostaje nam da se snalazimo kao i do sada, da se ide u Srbiju da se podižu pare”, kažu ogorčeni građani.

Situacija na centralnom Kosovu je još dramatičnija

Korisnici socijalne pomoći, koji su pokušali da podignu novac u Gračanici, nezadovoljni su trenutnom situacijom. Ističu da im je novac potreban, jer njime izdržavaju porodice, a krivca pronalaze u politici kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Kako navode, zbog odluke o zabrani dinara primorani su da za socijalnu pomoć, ali i ostala primanja, putuju do Kuršumlije ili Raške kako bi podigli novac.

“Nema para, ko zna da li će ih i biti, očekivali smo da će ih biti. Imam četvoro dece, kako ću sada, moram do centralne Srbije sa njima.Tako je valjda Kurti odredio, situacija je katastrofa”, rekla je meštanka Gračanice.

“Ne verujem da će biti para, moramo svi da idemo za Srbiju. Ovo mi je jedino primanje. Kurti je sve uradio. Nema para, nema ničega, kako da izdržavam svoju decu”, rekao nam je stanovnik ovog mesta na centralnom Kosovu.

“Radiš, a svoju platu ne možeš da podigneš, to je haos”, istakla je meštanka Gračanice.

Njena sugrađanka dodala je da narod, koji je ograničen u svemu, najviše ispašta.

“Kad imam većih obaveza, otići ću do Raške. Ovakva situacija je zbog politike. Narod ispašta, ko drugi? Jeste li videli nekog političara da je ispaštao zbog nekih svojih odluka? Narod plaća i ispašta. Sve po našim džepovima, živcima i zdravlju. Imam troje dece, preteško je, mučno je i da se putuje, i da se plaća put, ne možemo da izvršimo nijednu uplatu, ograničeni smo u svemu”, dodala je.

Prema informacijama koje smo dobili iz pošte u Gračanici, novac im nije dostavljen već duže vreme.

Prema poslednjim informacijama, na Kosovu je 31.586 korisnika socijalne pomoći, najugroženije kategorije stanovništva koji primaju socijalna davanja Republike Srbije, dečije dodatke, boračke pomoći…

Podsetimo, na Jarinju je u dva navrata (7. i 14. februara) zaustavljen kombi sa dinarima koji su bili namenjeni isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima, bez obzira na to što je i zvanično odložena primena odluke Centralne banke Kosova o zabrani platnog prometa u dinarima.

Poslednji put, albanski službenici na prelazu Jarinje pretili su hapšenjem službenicima koji su bili u vozilima NBS i kompanije Henderson.

POVEZANE TEME:

SRBI IZ KOSOVSKE MITROVICE PUŠTENI NA SLOBODU: Privedeni zbog letaka u kojima se poziva na “otpor Kurtijevoj policiji”!

GABRIJEL ESKOBAR PORUČIO: Stav SAD je jasan, jednostrani potezi Prištine će imati posledice!

SRBIN SA KIM ŠTRAJKUJE GLAĐU: Traži od poreskih vlasti da mu vrate preko 300.000 evra!

Izvor: Kosovo online
Foto: Kosovo online

YOU MAY LIKE