Connect with us

Amerika

NEMA MRTVIH I OBOLELIH SRBA U ČIKAGU: Na spiskovima bolnica koje primaju zaražene za sada nema naših državljana

Published

on

U Čikagu i okolini za sada nema nijednog srpskog državljanina koji je zaražen korona virusom, saznaje Serbian Times.

-Među zaraženim i preminulim za sada nema srpskih državljana, barem prema podacima prikupljenim iz najvećih medicinskih centara koji tretiraju obolele od virusa, otkriva nam doktorka našeg porekla koja je zaposlena u jednoj od najvećih bolnica na teritoriji Čikagolenda i ima pristup informacijama.

Ona dodaje da ipak postoji mogućnost da među zaraženima ipak ima osoba srpskog porekla koji su američki državljani…

Pretražila sam bazu podataka tražeći po ključnim rečima, prvenstveno prezimenima koja završavaju na “ić”, “ich”, “ov” i našim karakterističnim imenima, ali nisam pronašla nikoga, što ne znači da ih nema. Takođe, ni u razgovoru sa mojim kolegama koji rade u drugim bolnicama nisam dobila informaciju o tome da imaju zaražene ljude našeg državljanstva ili porekla, kaže naša sagovornica.

Molim sve naše ljude da se ponašaju ozbiljno i pridržavaju propisanih mera, da ne napuštaju svoje domove ako to nije neophodno, a u situacijama kada izlaze napolje održavaju socijalnu distancu, kaže doktorka koja je zamolila da ostane anonimna, s obzirom na strogo ograničenu komunikaciju sa medijima koja je u vanrednom stanju propisana u bolnicama koje rade sa velikim brojem obolelih pacijenata.

Inače, među lekarima i medicinskim sestrama koji se u Čikagu nalaze na prvoj liniji borbe sa korona virusom ima dosta naših ljudi, koji herojski i danonoćno rade svoj posao i rizikuju živote pokušavajući da obuzdaju epidemiju.

HEROJ ČIKAGA: Doktor Rade Tomić, šef odseka pulmologije u bolnici Northwestrn Medicine

Među njima valja naročito istaći doktora Radeta Tomića, koji je šef odelenja pulmologije (plućnog) u najvećoj čikaškoj bolnici NorthWestern Medicine, koji se nalazi u epicentru krize sa zaraženima, imajući u vidu da Covid 19 najviše napada upravo diisajne organe, prvenstveno pluća. Svima njima treba odati priznanje u ovoj situaciji i uputiti veliku zahvalnost u ime srpske zajednice, ali i svih stanovnika Čikaga.

Do sada je od posledica zaraze u gradu Čikagu preminulo 399 ljudi, u državi Ilinois 720, a u čitavoj Americi 21,994, prema poslednjim raspoloživim podacima koji su objavljeni u bazi podataka medicinskog univerziteta “John Hopkins CSSE”, koja se od početka krize uzima kao najrelevantnija.

Zanimljivo je da je od ukupnog broja preminulih u gradu Čikagu (Cook County) čak 72% smrtnih ishoda među crnačkom populacijom, iako u gradi živi samo oko 30% afroamerikanaca.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Printscreeen John Hopkins CCE

Advertisement