Chicago, IL
30°
Sunny
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 21°F
Wind: 10mph SSE
Humidity: 61%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
30°F
30°F
32°F
32°F
32°F
SunMonTueWedThu
55°F / 37°F
63°F / 52°F
64°F / 37°F
41°F / 21°F
43°F / 30°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

NEMA BOLJE OD SRPSKE ZEMLJE: Miroslav zida tradicionalne furune, a njegovi specijaliteti su prste da poližeš!

Iako ih je u danšnje vreme sve manje, furune su nekada bile neizostavan deo svakog domaćinstva, a ukoliko bi vas put naveo kroz srpska sela na svakom ćošku ste mogli da vidite malu zidanu kućicu koja se puši.

Nekada je u svakom selu postojao i po jedan majstor koji je znao da bez grama gvožđa i samo od prirodnih materijala sazida kućicu u kojoj nastaju specijaliteti prste da poližeš. Sada se oni mogu nabrojati na prste jedne ruke, a jedan od poslednjih Mohikanaca ovog zanata je Miroslav Žužović.

-Prvu sam furunu sagradio za moju dušu, da imam gde prase da okrenem, za koju nisam dobio odobrenje ni od oca, a ni od komšija da se to tako radi. Morali smo da je prepravljamo i dorađujemo te davne 1984. godine, ali ta moja furuna i do danas radi besprekorno. Iz nje je izašlo na hiljade pečenih prasića, priča za agenciju RINA, Miroslav Žućo.

Ostao je dosledan tome, da se pećnice prave od materijala kojim su se furune gradile vekovima unazad, od pečene cigle i blata.

PROČITAJTE VIŠE:

-Zna stari narod šta je najbolje. Najbolje je da je cigla koju ugrađujemo bila nepečena i zdrava, starinska prava. Pa se to sve zajedno sjedini, pa se peče i po nekoliko sati. Pomoću gline, mi na furuni sve hermetički zatvorimo, jer ne sme da ima propust i para ili toplota da prolazi. Onda ide lakši deo, da ispunim gazdine želje, kolikih će dimenzija i u zavisnosti koji želi najveće prase ili jagnje da stavi, dodao je Žižović.

Kako u svemu postoje standardi, tako i u ovom zanatu. Prosečna visina svodova mora biti oko 120 centimetra i potrebna je prava veština ozidati nakrenut zid.

-Kada se radi ovaj posao, to ne sme da se suši, zato ga ubrzavamo, savijamo letvice koje gazda spremi, kao podlogu da se slučajno građevina ne bi obrušila. Na osovnu mog iskustva kada se sve to uklopi, ja dajem garanciju na vek trajanja od 50 godina – pokučuje ovaj vremešni majstor.

POVEZANE TEME:

GORŠTAKU DANETU SLOMLJENO SRCE: Ljudska zloba mu ne da mira, suočava se sa novom mukom!

LUNA (9) PRELAZI 12 KM DO ŠKOLE: Jedini je đak u selu, pomaže u domaćinstvu, a želi da bude učiteljica!

ZAVRŠIO FAKULTET I VRATIO SE NA SELO: Sa trojicom braće ima najveće stado ovaca u Srbiji! (FOTO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE