Connect with us

Amerika

NELOGIČNE ODLUKE: Šume i izletišta u Čikagu se zatvaraju, istovremeno najavljeno otvaranje parkova?!

Published

on

Dan nakon što je guverner Ilinoisa JB Pritzker produžio trajanje “stay home” naredbe i propisao obavezno nošenje zaštitne maske u jasnosti, stigla je nova odluka nadležnih, ovoga puta u Cook okrugu, koja u najmanju ruku zvuči nelogično.

Naime, dok se neki gradski parkovi otvaraju za posete, u okrugu Cook su odlučili da do kraja maja u danima vikenda zatvore parkirališta u najpopularnijim šumarskim rezervatima, najavila je predsednica Uprave okruga Cook, Toni Prekvinkl.

“Ovaj potez je izazvan velikim brojem posetilaca poslednjih nedelja, a zabrinutost je povećana zato što mnogi gosti ignorišu pravila socijalnog distanciranja koja su uspostavljena da zaustave širenje COVID-19”, izjavila je je Prekvinkl.

Tako da će sledeći rezervati biti zatvoreni od petka do nedelje sve do 31. maja: Bunker Hill, Busse Woods, Catherine Chevalier Woods, LaBagh Woods, Maple Lake, Pulaski Woods, Saganashkee Slough i Wolf Road Woods.

“Zatvaranje parkirališta, kako je rečeno, ima za cilj da obuzda veliki broj ljudi koji dolaze u šumske rezervate koristeći priliku da vikendom pobegnu iz grada, a situacija će se vjerovatno pogoršati kako se vreme prolepšava, rekla je Prekvinkl.

Arnold Rendal, generalni nadzornik šuma u Cook okrugu, rekao je da su posetioci primećeni kako se sastaju u grupama i koriste stolove za piknik i zatvorene toalete.

“Policiji za zaštitu šuma naloženo je da izdaje novčane kazne do 500 dolara ljudima koji ne poštuju uputstva o socijalnom distanciranju i drugim pravilima koja su na snazi tokom pandemije”, rekao je Rendal.

“Staze, šume i vodeni putevi ostaju dostupni ljudima da u njima uživaju”, rekao je on, i naglasio da se poslednja najavljena zatvaranja odnose samo na parkinge, mada bi ta politika mogla biti revidirana.

Pre odlaska u šumski rezervat, zvaničnici upućuju ljude da provere najnovija ažuriranja na mreži. Za informacije o okrugu DuPage, kliknite ovde; za Cook Counti, kliknite ovde.

Istovremeno, od guvernera J.B. Pritzker je stigla najava da će državni parkovi, koji su zatvoreni od sredine marta, postepeno početi da se otvaraju, što se direktno kosi sa prethodnom vešću o šumskim rezervatima.

Postavlja se pitanje gde će, u ovoj situaciji, stanovnici ova dva okruga i grada Čikaga provoditi slobodno vreme? Ostaju im samo da borave na ulicama i u prodavnicama, gde je znatno teže podržati socijalnu distancu i gde su mogućnosti zaraze znatno veće.

Što svakako nije logično. Kao, uostalom, i mnogo toga što nam se ovih dana dešava…

Tekst: A.K /News WTTW Foto: Raed Mansour / Flickr

Advertisement