Chicago
64°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 3mph N
Humidity: 78%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/61°F
73/57°F
77/59°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

NELE KARAJLIĆ, 2.RUNDA: Razočarao me Sejo, mislio sam da će mu dokazi da sam četnik biti ubjedljiviji!

Posle tužbe koju je frontmen zagrebačke verzije Zabranjenog pušenja Davor Sučić, alias Sejo Sekson, najavio protiv Nenada Jankovića, alias Neleta Karajlića, svog nekada najboljeg prijatelja iz detinjstva i suosnivača benda usledila je medijska prepiska.

Posle njene prve runde na red je došla i druga. Sejo se, naime, u otvorenom pismu obratio Neletu i vratio se u ratne dane i političke vode.

A onda je usledio i Neletov odgovor, koji prenosimo u celosti;

Svojim novim saopštenjem Sejo Sekson je naš nesporazum smjestio u domen politike. To mi je, moram da priznam, pomalo dosadno. Njegovi dokazi da sam ja četnik su me u potpunosti razočarali. Nadao sam se da je na internetu našao nešto novo, drugačije, koje ni ja nisam ranije znao. Jedna fotomontaža, par preuzimanja mojih izjava iz „rekla kazala“ izvora, jedna analiza nekog mog intervjuam jedna pjesma… Šteta! Bio sam uvjeren da ću otkriti nešto novo o sebi. Ništa novo za moj „četnički“ status. Još uvijek sam daleko od čina vojvode.

Al, hajde kad je već spomenuta pjesma Wanted man da kažem koju riječ. Wanted man je pjesma koja govori o manijakalnoj potrebi svake vlasti da ima svog „neprijatelja broj 1“. Naš izdavač u Parizu prvo je pomislio da se radi o Osami bin Ladenu, ali Wanted man je metafora. U jednoj pauzi od četiri takta, pred sam kraj pjesme, mi smo na koncertima imali tri verzije „odbrojavanja“ . Jedna je govorila o Radovanu, jedna o Abdiću, a Jedna o Gotovini. Ovu o radovanu već znate. Druge dvije su… Ko ne voli Abdić Fiću osuo se po glaviću, Ko ne voli Gotovinu, popušio polovinu. Zato mi nije jasno zašto sam poslije ove pjesme ostao samo četnik? Trebalo bi da budem razapet (hvaljen) sa sve tri strane. Cijeli moj rad obilježen je ironijom i sarkazmom. Isti je slučaj i sa ovom pjesmom. Ne znam šta je tu čudno.

Razumijem i lament nad gradom koji je mnogo propatio u 1000 dana opsade, te strahote koje je taj svijet dole doživio. Sve je to užas kojeg sam ja predosjećao i protiv koga sam se borio dok je borba imala smisla. Vjerujem da se Sejo sjeća na šta sam ja upozoravao dvije godine prije rata? Kome sam ja snimao Nadrealiste? Kome sam se obraćao, ako ne njemu i tim ljudima koji dole žive. Za te skečeve nije potrebno da šaljem linkove. Jako ih dobro poznaje cijela Jugoslavija. Moj jedini cilj bio je MIR. Zbog tog Mira sam podržavao reformiste. Jedini političar kojem sam tada stisnuo ruku bio je Ante Marković. Radovana, Aliju, Tuđmana, Slobu nikada u životu nisam vidio… a ni podnosio. I danas nam je potreban mir. Zato i sviram sa Stefanom. Mir je, po meni, moguć samo otvorenim i jasnim dijalogom i međusobnim povjerenjem. Na žalost, neki ljudi na ovom tlu još uvijek nemaju taj kapacitet.

Podjela pjesama na većinske i manjinske autore mi izgleda kao dirljiv pokušaj postavljanja pitanja gdje sam ja u toj priči? Nikada nisam negirao Sejino autorstvo. Prijavljujući pjesme koje izvodim, svakoj sam stavio i ime autora. Nikada nisam negirao Sejin nevjerovatni talenat sklapanja stihova. Ali, šta bi od tih pjesama bilo da ih je pjevao neko drugi? Ili, još bolje da postoji taj neko drugi koji bi zamjenio mene, ove rasprave ne bi bilo.

Ja ne mogu da utičem na promotere. I moj cilj je kao i Sejin da se distanciram od Zabranjenog pušenja. Ali, teško je bilo kome ko ima sliku o toj grupi da iz glave izbaci mene. Da sam ja samo bivši pjevač, do ovakvih zabuna ne bi dolazilo. Ja sam metafora za taj bend i to je ono što smeta i meni i Seji. Sejo je imao više od dvadeset godina da ispravi tu sliku. Nije u tome uspio, pa je ova rasprava posljedica toga.

Na kraju prihvatam predlog moga bivšeg kolege da sa ovo malo srca pjevam samo svoje pjesme. Tako će i biti u Zagrebu na koncertu Rok el Klasiko. Neće biti ni jedne pjesme na kojoj je radio Sejo Sekson. Dođite da se uvjerite.

POVEZANE TEME:

OGLASIO SE NELE KARAJLIĆ: Ovo je istina o meni, Seji, Zabranjenom pušenju i zabranjenim pjesmama!

ANTONIJE KOVAČEVIĆ: Umesto izveštaja sa gastarbajterskog koncerta ili kako je Nele Karajlić započeo rat u bivšoj Jugoslaviji! (VIDEO)

EKSKLUZIVNO, NELE KARAJLIĆ: Nedelja kada je otišao Milo Đukanović i hoće li Vučić uspeti da ga nadmaši (VIDEO)

Izvor: Raport.ba
Foto: Privatna arhiva/ Filip Krainčanić / Nova.rs

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)