Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 50°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 44%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
50°F
50°F
46°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 46°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

NEKADAŠNJI SRPSKI GLUMAC DANAS POSTAJE EPISKOP: Rastko Lupulović biće imenovan u patrijarhovog vikarnog episkopa (VIDEO)

Danas je počeo dvodnevni obred hirotonisanja arhimandira Ilirona. Srpski glumac Rastko Lupulović, kojeg Srbija pamti po ulozI Milančeta u popularnoj seriji “Otvorena vrata”, ali i kao člana benda “Kanda Kodža i Nebojša”, zamonašio se i uzeo ime Ilarion.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao ga je u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog.

– Hirotonija izabranog Episkopa novobrdskog, arhimandrita Ilariona (Lupulovića), igumana manastira Draganca kod Gnjilana, kojeg je na redovnom zasedanju održanom u Beogradu od 15. do 20. maja 2022. godine Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkop novobrdski, biće obavljena u nedelju, 20. novembra 2022. godine sa početkom u 9 časova, u hramu Svetog Save na Vračaru na svetoj arhijerejskoj Liturgiji koju će služiti Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije sa arhijerejima i sveštenstvom – preneli su iz informativne službe SPC.

Na samoj službi prisustvovali su patrijarh Porfirije, kao i mitropolit Joanikije. Pre samog čina hirotonije, održava se čin narečenja.

Glumac je ranije govorio o tome da nikada nije zažalio što je postao monah.

– Nikada nisam zažalio niti sam se pokajao što sam postao monah. Naprotiv, često mi se događa da Bogu blagodarim što mi je pomogao da se opredelim za ovaj put jer, naravno, sve je zasnovano na čovekovoj slobodnoj odluci. Bez slobodne odluke svakoga od nas nema ni prave slobode. Ljubav i sloboda je ono nešto za čim sam ja krenuo – ispričao je za Lapulović u jednoj emisiji.

Od 1992. godine počeo je redovno da posećuje Visoke Dečane, a njegovu odluku da ostane u manastiru blagoslovio je 1996. godine tadašnji iguman, sadašnji Episkop raško-prizrenski Teodosije. Kao iskušenik proveo je dve godine, i konačno zamonašen je na praznik Sv. kralja Stefana Dečanskog 1998. godine u čin male shime dobivši monaško ime Ilarion, po Svetom Ilarionu Velikom.

– Najbitnija stvar kod mene je moje obraćenje u hrišćanstvo. Sticajem okolnosti sam počeo da odlazim u crkvu. To mi je pomoglo da se spustim na zemlju iz nekih mistifikatorskih oblaka. Uopšte, hrišćanin-pravoslavac je moje najbliže određenje. Osećam se zasićenim od roka i svega toga. Rok je negde u skladu sa opštim načinom života, opštom površnošću. Kad odem na Akademiju, izđuskam se i vratim se kući prazan i tup. Na liturgiju odem sa istim raspoloženjem, sa potrebom da doživim katarzu, ali kući dođem sređen i miran… U susretu sa verom i tradicijom, dolaziš do harmoničnog razrešenja svojih nemira, a u rok životu dolazi do prikrivanja tih nemira ili potpunog otupljivanja svih emocija. Zato ljudi u roku izgube tu neku kreativnu crtu, istroše se, istroše se, istroše se… – rekao je Rastko u jednom intervju koji je dao nekoliko meseci nakon što se zamonašio.

Izvor: Nportal Foto: Youtube printscreen

YOU MAY LIKE