Chicago, IL
46°
Fair
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 45°F
Wind: 4mph N
Humidity: 58%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
43°F
43°F
39°F
41°F
43°F
TueWedThuFriSat
66°F / 28°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

NEDELJICE ZA SNS: Rio Tinto počinje sa kopanjem u Jadru!

Izgradnja rudnika litijuma u Jadru stopirana je odlukom Vlade Srbije od 20. januara 2022. godine. Ogroman pritisak javnosti i protesti ekoloških aktivista naterali su Vladu da povuče Uredbu o utvrđivanju ovog planskog dokumenta.

Premijerka Ana Brnabić je uveravala javnost da su raskinuti svi štetni ugovori, kao i dozvole i rešenja sa kompanijama Rio Tinto i Rio Sava Eksplorejšn, koje su planirale ekspoataciju ove sirovine.

Međutim, kako su izbori završeni i naprednjaci ponovo potvrdili svoju nadmoć nad političkim protivnicima, postavlja se pitanje da li je zaista tako.

Mašinerija za iskopavanje stiže već u aprilu?

Naime, na portalu Televizije srpske dijaspore obelodanjen je sadržaj telefonskog razgovora, koji je anonimni izvor prosledio aktivistima udruženja „Rio Tinto – marš sa Drine“.

U tom razgovoru, vanredni profesor Tehničkog fakulteta u Boru, Saša Stojadinović, objašnjava da će u Jadar stići „vrlo skupa mašina za kopanje rudničkog okna“ već u aprilu. Njega je inače angažovala kompanija Rio Sava, uz ovlašćenje resornog ministarstva Vlade Srbije.

Američko-australijanska glumica, Bojana Novaković, koja se angažovala u udruženju “Rio Tinto – marš sa Drine”, izjavila je da se oseća prevarenom.

Dodala je da je više od 100 hiljada ljudi demonstriralo protiv otvaranja rudnika litijuma u Jadru.

„Rio Sava“ nastavlja sa otkupom zemljišta, strada životna sredina i imovina meštana

Marijana Petković iz Gornjih Nedeljica, aktivistkinja udruženja “Ne damo Jadar” napomenula je da su meštani ovog mesta još 1. februara 2022. godine tražili da se zemljište vrati prvobitnoj nameni. Tačnije, tražili su da se iz građevinskog ponovo preobrati u poljoprivredno i šumsko, nakon donošenja pomenute Uredbe. Nikakvo rešenje do danas nisu dobili.

Ona dodaje da je kompanija „Rio Sava“ nastavila sa otkupom zemljišta.

– Do 4. marta 2022. za 11 parcela zemljišta i dva domaćinstva platili su milion i po evra. To ne radi neko ko odustaje od projekta. Po podacima katastra, do sada su otkupili 160, a njima je samo za otvaranje rudnika, potrebno 254 hektara – ističe Petković.

Kako kaže, meštani su i dalje izloženi svakodnevnim pritiscima.

– Stotine bušotina cure i “jedu” beton okolo, truju zemljište. Od crvene bare, koju je nastala prošlog leta, sad imamo crveno jezero. Poplavljene su mnoge njive, kojima vlasnici ne mogu da priđu. Šume se seku svakodnevno, sprečavamo koliko možemo – objašnjava situaciju Marija.

Dodaje da prodate kuće propadaju, a da su se u napuštenim delovima sela nakotili glodari, koji im nanose veliku štetu. Ističe da „Rio Sava“ ne želi da angažuje agencije za deratizaciju, a da imanjima nije dozvoljen pristup nikome, osim kompaniji. I živi svet reke je ugrožen zbog čitavog projekta, jer školjki i rakova, koji nastanjuju gornji tok Jadra, u delu koji je u ravni sa bušotinama više nema, zbog zatrovanosti vode.

Meštani Gornjih Nedeljica nepokolebljivi u borbi da sačuvaju mladost u selu

Gornje Nedeljice su jedno od najmlađih sela u Srbiji, jer je prosečna starost meštana samo 39 godina. Marijana ističe da ih upravo briga o deci tera da istraju u svojoj borbi.

– Borimo se zbog naše dece, moje ćerke su osma generacija u tom selu. Mi samo želimo da nas Rio Tinto i Rio Sava ostave na miru, da živimo naše male živote i da se bavimo poljoprivredom, kao i sve generacije pre nas. Moram da vam kažem da će svaki sledeći incident biti katastrofalan. Sve ovo što radimo, je sa ciljem da se država uključi, da radi svoj posao, da bi se izbegao strašan ishod. Radi se o mladim ljudima koji ne daju zemlju. Ne postoji način da nas kupe, niti da nas ucene – poručuje Marijana.

Izvor: Televizija srpske dijaspore Foto: Printscreen / Youtube @Radio Slobodna Evropa

YOU MAY LIKE