Chicago
70°
Mostly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 1mph SW
Humidity: 74%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 1
FriSatSun
75/63°F
73/59°F
70/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

“NE BIH VOLELA DA ODEM SA KOSOVA”: Ovako živi Jelena, briljantna studentkinja koja studira u Kosovskoj Mitrovici! (FOTO,VIDEO)

Jelena Cvetković je dvadesettrogodišnja devojka iz sela Parteš, u blizini Gnjilana, koja živi i studira u Kosovskoj Mitrovici. Kao student na četvrtoj godini medicine Jelenino ime je dobro poznatno korisnicima Tik Tok-a, ali i onima koji posećuju medicinske seminare.

Ova mlada devojka ne samo što je sinonim za vrednog studenta, ona i nesebično deli svoje studentske navike i način učenja širom platforme. Jelena je ispričala kako je došla na ideju da otvori svoj profil i krene sa snimanjem videa.

-Tražila sam način da uklopim kreativnost i studije medicine, pa sam došla na ideju da pokrenem TikTok kanal, što se ispostavilo kao odlična odluka, jer mnogi na profilu pronalaze motivaciju kad im zafali – kaže Jelena.

Iako studira jedan od najtežih fakulteta, pronalazi vreme i za niz drugih hobija koji upotpunjavaju njenu svakodnevicu – uživa u čitanju. Ljubav prema knjizi nasledila je od mame koja je profesor književnosti, dok bi, kako je istakla, volela da malo više vremena posveti muzici, pogotovo gitari.

@donotreadthename Pravni fakultet, 27.06. 🙂 #fyp #foryou #student #medstudent #fakultet #pravnifakultet #humanost #ucisajelenom #beograd #medicina #balkan ♬ Sad and lonely – MoppySound

Jelena je istakla da teži ka tome da sutradan, kada postane lekar savesno obavlja svoj posao i da nikada ne zaboravi ko je.

-Od prvog dana na medicinskom fakultetu i prvog stetoskopa, težim ka jednom, da sutra savesno obavljam svoj posao i da se pacijet koji naspram mene sedi, oseća kao da razgovara sa čovekom koji je voljan da ga sasluša i pomogne mu. Nas kao ljude čine naše osobine i karakterne crte, a ne titule, ne bih da ikada zaboravim ko sam.

Na odluku da studira medicinu došla je u srednjoškolskim danima. Još tada ova nauka ju je inspirisala, a kako i sama tvrdi, čini se da je napravila dobar izbor.

-Nakon završene srednje medicinske škole u jednoj od enklava na Kosovu, shvatila sam da je ovo nešto u čemu se pronalazim. Naravno, jedino što sam tada mogla, u srednjoškolskim danima, jeste da verujem u svoje osećaje, da radim na ostvarenju ideje, ali nikada se nisam pokajala – zaključila je Jelena.

Ima prosek na kojem bi joj svako pozavideo. Ipak, ova devojka nije napustila svoj rodni kraj i sreću potražila u nekim od većih univerzitetskih gradova, već je školovanje nastavila na Kosovu.

Moji su sa Kosova, ovde sam načinila prve korake, ovde sam odrastala, završila osnovnu i srednju školu, emotivno sam vezana za ovo područje, ovde je moj dom, ovde su moji ljudi, moja prošlost, a i budućnost, nadam se. Imala sam planove da upišem fakultet u Beogradu međutim, otići iz malog mesta u tako veliki grad i odvojiti se od svoje porodice, promeniti navike i rutine, nije jednostavno – rekla nam je i dodala da je ipak bila skeptična i oko toga da li će uspeti da upiše fakultet u prestonici, jer pored težine prijemnog i konkurencija je veća:

-Samo sam želela da što pre i na vreme krenem sa studijama, nisam želela rizik. Znala sam da je ovo moj jedini izbor i želela sam da idem na sigurno.

Jelenin profil na Tik Tok prepun je materijala za učenje koji je toliko dobar da bi i potpuni laik mogao da razume teško štivo medicine. Bez trunke sebičluka ona ga deli i šalje svima kojima je neophodan, a za Telegraf je objasnila koliko bi njoj značilo da je imala sličnu pomoć na početku studija:

-Početak studija je svima veliki izazov, kako se suočiti sa obavezama i teškim ispitima. Neko sam ko voli da istražuje, nikada se, na primer, ne držim samo knjiga prilikom spremanja ispita, gledam predavanja stranih profesora, istražujem stranu literaturu, ilustrujem.. Kada sam spremala ispit iz anatomije, mnogo su mi pomagali videi sa jutjuba, tad mi je samo kroz glavu proslo.. “Kad bi ovako nešto postojalo i na srpskom..” Kako je vreme prolazilo, shvatlila sam da je ilustrovanje svega način učenja koji mi najviše leži, koji mi daje najbolje rezultate, pa sam odlučila da pokrenem ovako nešto i drago mi je da je naišlo na lepe reakcije – objasnila je Cvetkovićeva.

Smena veselih i napetih studenata

Iako se čini da skoro svi studenti imaju sličan život, onima na Kosovu sigurno nije lako, u moru tenzija koje potresaju našu zemlju, studenti u Mitrovici moraju da uče i žive. Naša sagovornica opisala nam je iz njenog ugla kako izgleda studentski život u ovom gradu kada se začuju zvuci sirena za uzbunu.

-Kažu da svaki grad ima svoju dušu, ovo je duh Mitrovice, takođe, smenjuju se scene veselih i napetih studenata na ulicama, scene neizvesnosti, ali to je nešto na šta se čovek navikne, ne znam kojim čudom, ali se navikne.

Sirene za uzbunu ova devojka prvi put je čula nakon četiri godine studija i iako joj je delovalo da neće previše uticati na nju, jer je dete sa Kosova, priznala je da je bilo jako uznemirujuće.

-Tada sam bila sama u domu, spremala sam ispit, dan je bio hladan, tmuran, tipičan novembarski, kad na sve to dodate i sirene za uzbunu, “jezivo” je reč koja najbolje opisuje momenat. Međutim, u tim trenucima ste svedok svih dešavanja, shvatite da to tako mora, da niste sami. U tim situacijama kontakt sa kolegama olakšava situaciju, mi to svedemo na neke naše šale – ispričala je Jelena.

Kako nam je Tiktokerka rekla, zajedno sa kolegama trudi se da ostane pozitivna i nekako izbegne stres, koji je svima njima samo otežavajuća okolnost.

-Inače se teško borim sa stresnim situacijama, tako da su me ovakve stvari jako ometale u učenju, ne toliko zbog straha koji bih osećala u tom momentu, koliko zbog brige moje porodice i njihove strepnje, to je ono što bi me najviše pogađalo, tada bih gledala da sve ostavim po strani i dođem kući što pre, kako bi oni bili spokojniji.

@donotreadthename Sad ću vas smoriti videima o farmakologiji 🥲 #fyp #foryou #student #ucenje #medstudent #medicina #medicine #ucisajelenom #studentvlog #vlog #balkan #radiology ♬ original sound – Jelena/ učenje × nega

Na pitanje koliko je teško da se u takvim uslovima bori za svoje snove Jelena je odgovorila:

-Snove vam niko ne može zabraniti, to je ono što vam uliva nadu čak i onda kad ste nemoćni da uradite bilo šta po pitanju njihovog ostvarenja, zato sanjamo, planiramo, trudimo se da radom na sebi i fokusom na isti zaobiđemo sve prepreke i na kraju, ipak, stignemo do ciljeva. Ako u nešto dovoljno verujete, ako nešo dovoljno volite, ne postoje granice. Mladi koji odaberu studiranje na Kosovu, odabrali su znanje mimo politike, svesni čitave situacije. Nije teško ako verujete u ono o čemu sanjate. Lepota i znanje će jednom promeniti svet – kazala nam je divna Jelena.

Mada smo svedoci, da brojni briljantni studenti po završetku studija odlaze u strane zemlje u potragu za svojim parčetom sreće, ova devojka ne bi volela da napusti granice Srbije.

Smatram da čovek najbolje funkcioniše sa svojim narodom i da emocije najbolje ispoljava na svom jeziku, ako me pitate da li bih volela da odem – odgovor je ‘’ne’’, ali bih uvek volela da isprobam nove stvari, stičem znanja, upoznajem ljude i druge kulture. Ne volim da planiram unapred, nek sve ide svojim tokom, videćemo kud će me putevi navesti. Ali, jedno je sigurno. Ako me putevi odvedu negde izvan granica moje zemlje, ovde bih se uvek vraćala – istakla je uz veru da će se znanje možda malo više vrednovati i da će više prostora biti ostavljano mladima koji žele da prosperiraju u svojoj zemlji.

U jeku prijemnih ispita Jeleni su se javljali uzbuđeni maturanti koji još uvek nisu sigurni, a voleli bi da upišu medicinu, smatrajući da će im baš ona predstaviti fakultet na najbolji način.

Pišu mi i kad uspeju da upišu fakultet, govore da su kod mene na profilu pronašli motivaciju kad god im je zafalila. Mnogo mi je drago zbog toga, jer, biti nekome uzor u ovom smislu u vremenu iskrivljenih vrednosti, zaista je uspeh i zadovoljstvo. Motivisati jedno dete da internet iskoristi na pravi način je mali zadatak, ali veliki udeo u onome što bismo zajedno, kao društvo, mogli da učinimo. Volim što me srednjoškolci, brucoši, kolege sa drugih univerziteta gledaju kao na svog poznanika, volim što se ne ustručavaju da pitaju i informišu se. Mnogo je kulturnih mladih ljudi, koji divnim rečima i pristupima pokazuju da postoji druga strana društvenih mreža – kaže Jelena.

Uz reči velikog Jovana Dučića ova mlada uspešna devojka želala je da poruči svima da treba da veruju u sebe, idu napred i ispituju svoje mogućnosti, te je dodala da se “Studiranje meri brojem položenih ispita, a život količinom srećnih momenata”.

“Velika je nesreća kad čovek ne zna šta hoće, a prava katastrofa kad ne zna šta može.”

PROČITAJTE VIŠE:

STEFAN MILENKOVIĆ NA TURNEJI PO SAD: “Dolazim da vidim brdo prijatelja u Americi, tamo sam proveo 24 godine”

INTERVJU, MIŠA RONIN: Ukinite odmah sve rijalitije, sklonite starlete i eks krimose sa TV ako želite da imate normalnu decu! (VIDEO)

POZNATI HRVATSKI NOVINAR PREŠAO U PRAVOSLAVLJE: Domagoj Margetić se krstio u manastiru Tavna! (VIDEO)

Izvor: Telegraf
Foto: Printscreen Instagram @donotreadthename

YOU MAY LIKE