Chicago, IL
61°
Cloudy / Wind
6:05 am7:34 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 20mph WSW
Humidity: 65%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 1
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
61°F
59°F
59°F
57°F
55°F
ThuFriSatSunMon
54°F / 43°F
59°F / 39°F
50°F / 37°F
55°F / 41°F
63°F / 50°F

Published 2 years ago

By admin

NAUČNICI PROTIV ČETVRTE VAKCINE: Omikron će stvoriti imunitet krda, nema potrebe za dodatnim dozama!

Zapadne zemlje u riziku su od preteranog vakcinisanja ljudi protiv kovida, tvrde stručnjaci za epidemiologoju i virologiju.

Naučnici navode da vakcinacija na svaka tri do četiri meseca jednostavno nije ‘izvodljiva’, ali i da verovatno nije ni potrebno protiv omikron varijante virusa, za koji neki veruju da će ubrzati proces stvaranja imuniteta krda.

Eksperti su pozvali na duže pauze između primanja buster doza, pre nego što se nastavi sa planovima za davanje četvrte doze vakcine široj populaciji.

Neki stručnjaci tvrde da su koristi od dodatnih doza minimalne jer je njihova primarna svrha – sprečavanje smrti i hospitalizacija, što je u nekoj meri već postignuto kod vakcinisane populacije..

Profesor Ijan Džons, virolog sa Univerziteta u Redingu, rekao je da su glasine da je omikron ‘prirodna vakcina’ tačni.

Kako je omikron izuzetno zarazna varijana, ali je ujedno i blaži od drugih sojeva, on može pružiti imunitet bez izazivanja teže kliničke slike. Neki podaci čak ukazuju na to da kombinacija infekcije i vakcinacije pruža najbolji imunitet na duže staze.

Profesor Lorens Jang, virolog sa Univerziteta Vorvik, insistira da vakcine štite od teških oblika bolesti mnogo duže nego od zaraze i smatra da će godišnji buster za starije i ugrožene grupe biti dovoljan da spreči kovid u narednim godinama.

Dr Sajmon Кlark, mikrobiolog sa Univerziteta Reding kaže da “iako nakon dva i po meseca imunitet počinje da slabi, to ne znači da pada ispod izuzetno efikasnog”.

Podaci pokazuju da vakcine jesu manje efikasne protiv omikrona, ali nisu ni blizu suvišne pošto u oko sprečavaju pojavu simptoma u oko 40 odsto slučajeva.

Dve doze i dalje drastično smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti, čak i protiv omikrona, pošto imuni sistem tela i dalje zadržava sposobnost da pomogne u borbi protiv virusa čak i nakon slabljenja imuniteta, a treća doza još više pojačava tu zaštitu, insistiraju stručnjaci.

To znači da četvrta doza verovatno nije potrebna. Iz tog razloga neki naučnici su pozvali na oprez u vezi sa davanjem još jedne doze vakcine tako brzo.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Daily Mail
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE