Chicago
63°
Clear
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 10mph SE
Humidity: 75%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
72/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

NASTAVLJA SE TEROR NAD SRBIMA U HRVATSKOJ: Dva čoveka uhapšena zbog navodnog zločina iz 1991. godine!

Zbog sumnje da su 1991. u Baranji ubili pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) te još dvojicu zlostavljali, osječko-baranjska policija uhapsila je dvojicu tadašnjih pripadnika srpskih paravojnih jedinica, a za trećim, koji je nedostupan, raspisana je poternica, saopštila je osječko-baranska policija.

Tim povodom Veritas je izdao saopštenje, koje Vam portal Serbian Times prenosi u celosti:

Prema Veritasovim saznanjima osumnjičeni za počinjenje krivičnog dela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika su: Milan Petra Rajšić (1950), Radoslav Stevana Košević (1955) i Nebojša Petra Radanović (1972), svi iz Darde.

Uhapšeni su Milan Rajšić i Radoslav Košević, protiv kojih je sudija istrage, po predlogu nadležnog tužilaštva, i odredio istražni zatvor u trajanju od mesec dana.

Doznali smo da su Milan Rajšić i Radoslav Košević živeli sa svojim porodicama u Dardi i prije, u toku i posle rata devedesetih, da su celi radni vek, sve do penzionisanja, prvi kao električar a dugi kao vozač, radili na području Baranje. Takođe smo doznali da su obojica pasionirani lovci još od osamdesetih godina prošlog veka, da su imali po više komada lovačkog oružja i svaki po pištolj sa odgovarajućom municijom i da je sve to bilo legalizovano kod svih nadležnih organa koji su držali vlast u Baranji u proteklih četrdesetak godina.

Doznali smo da su Milana Rajšića i Radoslava Koševića, nekoliko puta u zadnjih nekoliko godina, kao i većinu baranjskih Srba, privodili u policiju na informativni razgovor, ali da nije bilo zadržavanja. Meštani Darde, sa kojima je Veritas kontaktirao, tvrde da uhapšeni Milan i Radoslav nemaju nikakve veza sa događajima za koje se terete, ponavljajući da je malo verovatno da bi neko ko je ubijao hrvatske vojnike 1991. sve ove godine sa decom i unucima ostao da živi na području Hrvatske i sa punim kućama raznog oružja i municije. Mnogo verovatnije je, kažu Baranjci, da se ovim hapšenjima nastavlja trend zastrašivanja preostalih Srba i u Baranji i u celoj Hrvatskoj, koji se u pravilu svake godine intenzivira pred početak godišnjih odmora, sa krajnjim ciljem da se oni koji su otišli ne vraćaju a oni preostali da se nateraju na odlazak.

U maju ove godine hrvatski mediji su preneli podatke DORH-a (državno tužilaštvo) da je zbog zločina počinjenih u “domovinskom ratu”, krivični postupak u protekle tri decenije pokrenut protiv ukupno 4.000 osoba, od kojih je do sada osuđeno 707, presudu ih čeka još 499, a istraga se vodi protiv 139 osoba. Po

„Veritasovoj” analizi, među procesuiranima je oko tri procenta pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a svi ostali su pripadnici bivših JNA i SVK i poneki dobrovoljac, od kojih je u prisustvu procesuirano tek oko 13 procenata. Od početka ove godine, pored pomenute dvojice Baranjaca, uhapšene su još četiri osoba srpske nacionalnosti sa područja Hrvatske, trojica su uhapšena po hrvatskim međunarodnim potjernicama van Hrvatske (Jugoslav Vidić u SAD, Vojislav Buzaković u Irskoj, Milenko Marić u Velikoj Britaniji, poslednja dvojica već i izručeni u RH) i jedan prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku (Čedo Smiljanić).

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta je do sada, po
„Veritasvoj” evidenciji, uhapšeno najmanje 187 Srba, od kojih su 74 ekstradirana u Hrvatsku. Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih dela ratnih zločina nalazi 33 osobe srpske nacionalnosti, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

PROČITAJTE VIŠE:

TRAGIČNA SUDBINA SRPSKOG PRINCA: Đorđe Karađorđević je proveo 15 godina u duševnoj bolnici, a društvo mu je pravio znameniti guslar!

STAVLJENA TAČKA, NOVA STUDIJA POTVRDILA: Krstionica kneza Višeslava je srpskog, a ne hrvatskog porekla!

SIMBOL MRAČNIH VREMENA: Pre 31 godinu bankarki Dafini misteriozno je poginula cela porodica!

Izvor: Serbian Times
Foto: hcz.hr

YOU MAY LIKE