Connect with us

Srbija

NASLEĐE NA TALASIMA: Srpski radio amateri sa 700 godina stare tvrđave šalju našu istoriju u svet! (FOTO)

Published

on

Kao popularan hobi koji okuplja zaljubljenike u elektroniku i telekomunikacije, radio-amaterizam se u Toplici, to jest u Prokuplju zvanično pojavio sada već daleke 1966. godine, kada je i osnovan prvi radio-amaterski klub u Toplici: radio-klub “Toplica” (YU1AES).

Teško da postoji tačka na kugli zemaljskoj gde radio-signal emitovan iz Prokuplja još nije stigao. Za sve ove godine postojanja održano je više hiljada radio-veza sa radio-amaterima širom sveta, čime su između ostalog širili tehničku kulturu.

Članovi radio-kluba “Toplica” su ove, 2021. godine otišli korak dalje pa su spojili naizgled nemoguće: srpsku istoriju srednjeg veka preko Semjuela Morzea (Samuel F.B.Morse) i našeg najčuvenijeg naučnika i izumitelja radija Nikole Tesle; sa sadašnjim vremenom.

Naime, 2009. godine ruski radio-amateri su osmislili način kako da na radio-amaterskim talasima promovišu stare dvorce i utvrđenja, te su pod okriljem međunarodnih organizacija pokrenuli aktivnost ” World castles award (WCA) ”.

WCA aktivnost pored ostalog podrazumeva instaliranje radio-opreme i uređaja na prostoru starog dvorca ili tvrđave i održavanje radio-veza sa amaterima celog sveta (u radio-amaterskoj terminologiji WCA aktivacija). WCA aktivacija može da se radi samo sa svetski priznatih lokacija (WCA lista). U Topličkom kraju su to: utvrđenje Hisar u neposrednoj blizini Prokuplja (WCA lista broj YU00064) i Ivan kula koja je prema narodnom predanju kula Ivana Kosančića, u blizini Kuršumlije (WCA lista br. YU00067).

Radio-amateri iz Prokuplja su ove godine aktivirali tvrđavu Hisar koja datira iz 14. veka. Tom prilikom su održali preko sto veza sa radio-amaterima iz Evrope, kao i sa drugih kontinenata. Prilikom komunikacije, osim uobičajene razmene tehničkih podataka, korespodentima je predočeno mesto javljanja, geografski položaj i kratka istorija tvrđave Hisar.

Natalija Cokić proglašena je za ličnost godine u austrijskoj pokrajini, u konkurenciji od čak 555 poznatih ličnosti! 👏👏👏

Posted by Serbian Times on Friday, May 7, 2021

Po obavljenoj komunikaciji učesnicima su poslate QSL karte, koje su neizostavan deo komunikacije medju radio-amaterima. QSL karte su vid razglednice sa širim podacima o Hisaru, istoriji samog utvrđenja i Topličkog kraja.

Ovo je svojevrsna promocija Srbije, u ovom slučaju Toplice na nov i nesvakidašnji način.

Pogled na Prokuplje sa Hisara / Radio-klub Toplica

Toplički kraj obiluje znamenitostima kao što su: spomenik prirode i paleontološki lokalitet Prebreza kod Blaca, neolitsko naselje vinčanske kulture koje datira iz perioda 6. milenijuma p.n.e. – Bace-Pločnik. Zatim, spomenik prirode Đavolja varoš kod Kuršumlije i druga još uvek na neodgovarajući način tretirana utvrđenja, crkve i manastiri zadužbine prvih Nemanjića, kao i spomenik najodlikovanijoj formaciji u Velikom ratu: Gvozdenom puku.

Sudeći po ovakvom bogatstvu, na kome bi im mnogi pozavideli, topličkim radio-amaterima nema odmora, a i oni sami najavljuju češće i veće aktivnosti kojima će uz bavljenje svojim hobijem promovisati svoj kraj celom svetu na najbolji način.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Radio-klub Toplica
Foto: Radio-klub Toplica

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement