Chicago
28°
Sunny
6:59 am5:09 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 18mph SSW
Humidity: 59%
Pressure: 30.15"Hg
UV index: 2
SunMonTue
37/25°F
39/37°F
41/27°F

Published 2 years ago

By admin

NASLEĐE NA TALASIMA: Srpski radio amateri sa 700 godina stare tvrđave šalju našu istoriju u svet! (FOTO)

Kao popularan hobi koji okuplja zaljubljenike u elektroniku i telekomunikacije, radio-amaterizam se u Toplici, to jest u Prokuplju zvanično pojavio sada već daleke 1966. godine, kada je i osnovan prvi radio-amaterski klub u Toplici: radio-klub “Toplica” (YU1AES).

Teško da postoji tačka na kugli zemaljskoj gde radio-signal emitovan iz Prokuplja još nije stigao. Za sve ove godine postojanja održano je više hiljada radio-veza sa radio-amaterima širom sveta, čime su između ostalog širili tehničku kulturu.

Članovi radio-kluba “Toplica” su ove, 2021. godine otišli korak dalje pa su spojili naizgled nemoguće: srpsku istoriju srednjeg veka preko Semjuela Morzea (Samuel F.B.Morse) i našeg najčuvenijeg naučnika i izumitelja radija Nikole Tesle; sa sadašnjim vremenom.

Naime, 2009. godine ruski radio-amateri su osmislili način kako da na radio-amaterskim talasima promovišu stare dvorce i utvrđenja, te su pod okriljem međunarodnih organizacija pokrenuli aktivnost ” World castles award (WCA) ”.

WCA aktivnost pored ostalog podrazumeva instaliranje radio-opreme i uređaja na prostoru starog dvorca ili tvrđave i održavanje radio-veza sa amaterima celog sveta (u radio-amaterskoj terminologiji WCA aktivacija). WCA aktivacija može da se radi samo sa svetski priznatih lokacija (WCA lista). U Topličkom kraju su to: utvrđenje Hisar u neposrednoj blizini Prokuplja (WCA lista broj YU00064) i Ivan kula koja je prema narodnom predanju kula Ivana Kosančića, u blizini Kuršumlije (WCA lista br. YU00067).

Radio-amateri iz Prokuplja su ove godine aktivirali tvrđavu Hisar koja datira iz 14. veka. Tom prilikom su održali preko sto veza sa radio-amaterima iz Evrope, kao i sa drugih kontinenata. Prilikom komunikacije, osim uobičajene razmene tehničkih podataka, korespodentima je predočeno mesto javljanja, geografski položaj i kratka istorija tvrđave Hisar.

https://www.facebook.com/serbiantimes/posts/781762569145423

Po obavljenoj komunikaciji učesnicima su poslate QSL karte, koje su neizostavan deo komunikacije medju radio-amaterima. QSL karte su vid razglednice sa širim podacima o Hisaru, istoriji samog utvrđenja i Topličkog kraja.

Ovo je svojevrsna promocija Srbije, u ovom slučaju Toplice na nov i nesvakidašnji način.

Pogled na Prokuplje sa Hisara / Radio-klub Toplica

Toplički kraj obiluje znamenitostima kao što su: spomenik prirode i paleontološki lokalitet Prebreza kod Blaca, neolitsko naselje vinčanske kulture koje datira iz perioda 6. milenijuma p.n.e. – Bace-Pločnik. Zatim, spomenik prirode Đavolja varoš kod Kuršumlije i druga još uvek na neodgovarajući način tretirana utvrđenja, crkve i manastiri zadužbine prvih Nemanjića, kao i spomenik najodlikovanijoj formaciji u Velikom ratu: Gvozdenom puku.

Sudeći po ovakvom bogatstvu, na kome bi im mnogi pozavideli, topličkim radio-amaterima nema odmora, a i oni sami najavljuju češće i veće aktivnosti kojima će uz bavljenje svojim hobijem promovisati svoj kraj celom svetu na najbolji način.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

https://www.instagram.com/p/COlnM-nqaOw/?utm_source=ig_web_copy_link

Izvor: Radio-klub Toplica
Foto: Radio-klub Toplica

YOU MAY LIKE

SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!