Connect with us

Srbija

NAŠI STUDENTI ČEKAJU NA POMOĆ DRŽAVE: Morali da napuste SAD, ostali zarobljeni na pola puta bez leta za Beograd i prtljaga

Published

on

Studenti koji su u Sjedinjenim Državama bili smešteni u kampuse, morali su hitno da ih napuste, po naredbi tamošnjih vlasti

Zbog pandemije koronavirusa širom sveta zatvaraju se granice, ukida drumski, železnički, avionski saobraćaj. Mnogi putnici, među kojima i neki koji su se vraćali za Srbiju, ostali su “zaglavljeni” na aerodromima. Predsednik Vučić poručuje da će se njima pomoći – specijalnim letovima će ih vratiti u domovinu.

Studenti koji su u Sjedinjenim Državama bili smešteni u kampuse, morali su hitno da ih napuste, po naredbi tamošnjih vlasti.

Njih osam je kupilo karte za Beograd, sa presedanjem u Amsterdamu. Kada su krenuli iz SAD, nisu znali šta ih čeka, priča Maša Bezbradica.

“Kada smo krenuli iz SAD trebalo je svi letovi da budu završeni do kraja. Imali smo po jedan konekcijski let do Amsterdama, i odatle let za Beograd. Tokom leta iz Čikaga otkazan je let za Beograd”, navodi Maša.

Od juče ujutru, u osam sati su na aerodromu, imaju dovoljno novca, a neke radnje na aerodromu i dalje rade, tako da mogu da nabave hranu. 

U kontaktu su sa Ambasadom Srbije u Holandiji.

“Znamo za opciju da će se potencijalno slati avioni po nas, ali nema zvanične informacije kada i kako će to izgledati.”

Kod sebe nemaju ni  prtljag, jer je on u tranzitu. Od osoblja na aerodromu su dobili neke od potrebnih informacija, ali oni, kako kažu, ne mogu nikakvu direktnu pomoć da im pruže.

Na pitanje kakvo je trenutno stanje u Americi, koju su pre dva dana napustili, Maša kaže da je tamo kao i svuda – uvode se stroge mere predostrožnosti, ne rade radnje, škole, a ulice su prazne.

Prema poslednjim podacima, u Sjedinjenim Državama je koronavirus potvrđen kod više od 14.000 osoba, a preminulo je 217 ljudi.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije radi na organizaciji pomoći građanima Srbije koji su zarobljeni na aerodromima širom sveta.

Predsednik Aleksadnar Vučić juče rekao da je država spremna da pošalje avione za srpske studente i druge građane.

IZVOR: RTS FOTO: MašaBezbradica/RTS

Advertisement