Chicago
23°
Clear
7:01 am5:06 pm CST
Feels like: 9°F
Wind: 18mph NW
Humidity: 51%
Pressure: 30.32"Hg
UV index: 0
FriSatSun
10/7°F
39/32°F
39/27°F

Published 16:45

By Sanja Ilić

NAŠ NAUČNIK NA SAMITU 2.000 NAJVEĆIH MOZGOVA SVETA: Janko (30) doktorirao biotehnologiju, razvija nove lekove, govori sedam jezika i ima specijalan plan za Srbiju

Teme o kojima je bilo reči u Londonu bile su različite, od klimatskih promena do novih tehnologija, a sve sa ciljem da svet učine boljim mestom za život

Leskovčanin Janko Ignjatović (30) doktorirao je biotehnologiju u Sloveniji, gde trenutno živi i radi na razvoju novih lekova. Njegovi rezultati bili su preporuka da se nađe u društvu najuspešnijih stručnjaka iz raznih oblasti okupljenih na 10. Samitu u Londonu

Ono što ga je motivisalo da bude učesnik samita i nađe se među 2.000 najuspešnijih lidera sveta, jeste, kako kaže, traženje odgovora na pitanje – kako da kao mladi naučnik i profesionalac doprinese našem društvu u zemlji.

Teme o kojima je bilo reči u Londonu bile su različite, od klimatskih promena do novih tehnologija, a sve sa ciljem da svet učine boljim mestom za život.

“Moja podrška je usmerena na zdravlje i dobrobit čovečanstva, što je jedan od ciljeva Ujedinjenih nacija, takođe i kvalitetno obrazovanje za sve, što je takođe jedan od ciljeva Ujedinjenih nacija i ono što je moja velika strast – inovativnost”, navodi srpski naučnik.

Janko u Sloveniji usavršava bio-tehnologije i razvija nove lekove.

Pored toga on i organizuje međunarodne istraživačke kampove za studente. Naredne godine doktoriraće i u Beogradu, gde je završio Farmaceutski fakultet.

“Ono što me raduje da će generalno svi ljudi na planeti imati mogućnost veoma specifičnih terapija. Dakle, tu govorimo o biološkim lekovima, o genetskim terapijama, o digitalnim farmaceuticima”.

Janko Ignjatović

Stalno sticanje novih znanja je ključ uspeha i neminovnost u svetu gde se sve brzo menja, ističe naučnik iz Leskovca koji sa visokim prosekom završava i master u oblasti biznisa na Ekonomskom fakultetu.

Nije dovoljno samo vratiti se. Ono što ja želim i što ja generalno živim je šta vratiti svome društvu i svojoj zemlji iz koje dolazite. U 21. veku trenutno je toliko dostupnog znanja na internetu, da svaki mladi čovek nema izgovora da usavršava sebe tokom čitavog života”, zaključuje naučnik Janko Ignjatović.

Janko nam pokazuje i uspomene sa putovanja iz studentskih dana kada je honorarno radio kao turistički vodič. Govori sedam jezika. Obišao je dosta zemalja, ali mu je, kako kaže, Srbija najlepša. Zato joj se uvek rado vraća.

TEKST: RTS/ Serbian times FOTO: Printscreen/RTS

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)