Connect with us

Srbija

NAŠ NAUČNIK NA SAMITU 2.000 NAJVEĆIH MOZGOVA SVETA: Janko (30) doktorirao biotehnologiju, razvija nove lekove, govori sedam jezika i ima specijalan plan za Srbiju

Published

on

Teme o kojima je bilo reči u Londonu bile su različite, od klimatskih promena do novih tehnologija, a sve sa ciljem da svet učine boljim mestom za život

Leskovčanin Janko Ignjatović (30) doktorirao je biotehnologiju u Sloveniji, gde trenutno živi i radi na razvoju novih lekova. Njegovi rezultati bili su preporuka da se nađe u društvu najuspešnijih stručnjaka iz raznih oblasti okupljenih na 10. Samitu u Londonu

Ono što ga je motivisalo da bude učesnik samita i nađe se među 2.000 najuspešnijih lidera sveta, jeste, kako kaže, traženje odgovora na pitanje – kako da kao mladi naučnik i profesionalac doprinese našem društvu u zemlji.

Teme o kojima je bilo reči u Londonu bile su različite, od klimatskih promena do novih tehnologija, a sve sa ciljem da svet učine boljim mestom za život.

“Moja podrška je usmerena na zdravlje i dobrobit čovečanstva, što je jedan od ciljeva Ujedinjenih nacija, takođe i kvalitetno obrazovanje za sve, što je takođe jedan od ciljeva Ujedinjenih nacija i ono što je moja velika strast – inovativnost”, navodi srpski naučnik.

Janko u Sloveniji usavršava bio-tehnologije i razvija nove lekove.

Pored toga on i organizuje međunarodne istraživačke kampove za studente. Naredne godine doktoriraće i u Beogradu, gde je završio Farmaceutski fakultet.

“Ono što me raduje da će generalno svi ljudi na planeti imati mogućnost veoma specifičnih terapija. Dakle, tu govorimo o biološkim lekovima, o genetskim terapijama, o digitalnim farmaceuticima”.

Janko Ignjatović

Stalno sticanje novih znanja je ključ uspeha i neminovnost u svetu gde se sve brzo menja, ističe naučnik iz Leskovca koji sa visokim prosekom završava i master u oblasti biznisa na Ekonomskom fakultetu.

Nije dovoljno samo vratiti se. Ono što ja želim i što ja generalno živim je šta vratiti svome društvu i svojoj zemlji iz koje dolazite. U 21. veku trenutno je toliko dostupnog znanja na internetu, da svaki mladi čovek nema izgovora da usavršava sebe tokom čitavog života”, zaključuje naučnik Janko Ignjatović.

Janko nam pokazuje i uspomene sa putovanja iz studentskih dana kada je honorarno radio kao turistički vodič. Govori sedam jezika. Obišao je dosta zemalja, ali mu je, kako kaže, Srbija najlepša. Zato joj se uvek rado vraća.

TEKST: RTS/ Serbian times FOTO: Printscreen/RTS

Advertisement