Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 79°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 59%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 4
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 2 years ago

By admin

NAPETOST U UKRAJINI DOSTIGLA VRHUNAC: Bombe u Donjecku, dvoje mrtvih Rusa, da li će samit Bajden-Putin rešiti krizu?

Tokom poslednjih dana situacija u Ukrajini dostigla je kritičnu tačku. Tokom noći koja je iza nas odjekivale su eksplozije u Donjecku, a počela je i evakuacija iz ove oblasti, nakon što je iz Luganska uveliko u toku. Uz to, američki mediji, uključujući CNN, objavili su da SAD imaju obaveštajne podatke koji ukazuju na to da su ruskim komandantima izdate naredbe za napad na Ukrajinu. Dobra vest je, međutim, da bi uskoro mogao da se dogodi sastanak predsednika SAD i Rusije koji bi možda mogao da ponudi rešenje za krizu.

Tokom jutra na aerodromu u blizini Donjecka odjeknula je eksplozija, saopštili su zvaničnici nepriznate Donjecke Narodne Republike (DNR). Takođe, prema tvrdnjama Narodne milicije DNR,  tokom jutra ukrajinska vojska granatirala je periferiju grada Donjecka. Kako se navodi, u tom napadu ubijen je jedan civil, ali i jedan pripadnik milicije DNR, dok je drugi povređen.

„Nažalost, jedan pripadnik Narodne milicije DNR je poginuo, još jedan je zadobio teške povrede. Pored toga, prema poslednjim informacijama, civil – rudar koji je išao na posao – poginuo je na stajalištu javnog prevoza tokom granatiranja naselja Rudnik Trudovska, minobacačima kalibra 120 mm“, dodala je milicija DNR, a prenosi TASS.

Američki predsednik Džozef Bajden i njegov kolega Vladimir Putin dogovorili su se načelno da održe samit o ukrajinskoj krizi, saopšteno je iz kancelarije francuskog predsednika Emanuela Makrona.

“Pripremu (samita) će obaviti američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov”, naveli su iz Jelisejske palate.

Pre otprilike tri nedelje, američki obaveštajci prikupili su hrpu dokaza da je primarna meta ruskog napada Kijev, što objašnjava gomilanje sve većeg broja trupa na granici Belorusije i Ukrajine, koja se nalazi samo 160 kilometara od ukrajinske prestonice.

Nejasno je da li bi te trupe samo ugrozile glavni grad izdaleka, gađajući ga raketnim napadima ili bi ga opkolile bez ulaska u njega i time izbegle gradski rat.

Pentagon i američki obaveštajci kao najgori scenario predstavljaju onaj koji smatraju i najverovatnijim – nedelju ili dve terora, stalnih raketnih napada i pucanja na ulicama i na kraju „lovljenje“ svih onih koji podržavaju vladu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Američki kancelar Entoni Blinken donekle je već izneo verziju sličnu ovoj u govoru u Ujedinjenim nacijama u četvrtak.

Ali detaljnije procene sugerišu da bi Rusija najpre pribegla presecanjem internet veze Ukrajine sa ostalim državama, ometanjem računarskih mreža i uništavanjem komunikacija između ukrajinskih vojnih jedinica. Zatim bi usledili balistički projektili, koje se već mogu videti na mobilnim laserima pomerenim na rusku i belorusku granicu sa

Ukrajinom.

“Očekujemo desetine hiljada žrtava u prvim danima”

Američki zvaničnici koji su imali pristup nekim od ruskih planova kažu da to znači da će vatra biti izuzetno intenzivna.

„Rečeno nam je da očekujemo desetine hiljada žrtava u prvim danima“, rekao je jedan visoki zvaničnik.

Ipak, većina američkih zvaničnika očekuje da će ukrajinska vojska, biti bolje opremljena i obučena nego što je bila pre osam godina kada je Rusija iznenadila svet zauzimanjem Krima. NATO bi sada požurio sa slanjem vojne pomoći.

Borbe bi mogle da potraju nedeljama i mogle bi da prerastu u gerilski rat.

Ali neke obaveštajne procene sugerišu da bi se posle te intenzivne borbe i uspostavljanja marionetske vlade, Rusi mogli povući, kako bi izbegli okupaciju i pobunu koja bi mogla da nastane.

Nekoliko viših savetnika američkog predsednika Džozefa Bajdena rekli su poslednjih dana da su skeptični da će se takvo povlačenje dogoditi, sugerišući da bi to samo dovelo do eventualnih ustanaka protiv vlade – one koja se dogodila na Majdanu u Kijevu, pre tačno osam godina.

Stotine hiljada Ukrajinaca izašlo je tada na ulice 2014. godine i zbacili predsednika Viktora Janukoviča, koji je pobegao u Rusiju.

Ruski predsednik Vladimir Putin se dobro seća tih događaja. Oni su, na mnogo načina, doveli do ove krize. Američka procena je sada odlučna i da neće dozvoliti da se ulični demonstranti po drugi put mešaju u njegovu strategiju da kontroliše zemlju i region, navodi “Njujork tajms”.

Izvor: Nova.rs Foto: Printscreen YouTube / Military Update, Fox News

YOU MAY LIKE