Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph NE
Humidity: 86%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

NAPETO NA SEVERU KOSOVA: Srbi protestuju, pojačano prisustvo KFOR-a, policija bacila suzavac!

Napeto je na severu Kosova i Metohije. Veliki broj građana okupio se ispred zgrada opština u Leposaviću i Zvečanu. Ispred opština su snage KFOR-a i Kosovske policije za razbijanje demonstracije.

Kosovska policija napravila je jutros kordon kako bi blokirala prilaz Opštini Zvečan okupljenima. Uz upotrebu suzavca rasterali su okupljene građane, piše KoSSev.

Ispred opštine su tada čuli povici – „Srbija, Srbija“. Nakon novog incidenta doskorašnji gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović razgovarao je sa jednim od policajaca kojima garantuje da neće biti nereda. Obojica su smirivali situaciju.

Milović je ujedno zatražio od pripadnika Kosovske policije da se povuku, obećavajući im da ih niko neće napadati.

Doskorašnji gradonačelnik Zvečana ujedno se obratio medijima navodeći da je na delu okupacija, a da su se građani okupili kako bi „mirno i demokratski“ protestovali.

Tzv. Kosovska policija saopštila je danas na svojoj Fejsbuk stranici da su bili prinuđeni da u Zvečanu upotrebe “legalna sredstva poput spreja da bi zaustavila demontrante i stavila situaciju pod kontrolu”.

U saopštenju se navodi da su za danas bila najavljena protestna okupljanja u opštinama na severu i da se Policija Kosova po službenoj dužnosti stara o očuvanju javnog reda i mira.

Navodi se da su demonstranti u Zvečanu pokazali nasilje i “bacajući suzavac pokušali da pređu bezbednosne kordone, kako bi nasilno ušli u objekte opštine, gde je policija bila prinuđena da upotrebi legalna sredstva poput spreja da zaustavi demonstrante i stavi situaciju pod kontrolu”.

Kosovska policija je pozvala građane da mirno protestuju i da ne nasedaju na eventualne provokacije.

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuči zatražio je od predsednika Srpske liste Gorana Rakića da se udalje demonstranti koji se nalaze ispred zgrade opštine Zvečan.

POVEZANE TEME:

KAKO JE KRF BRANIO SRBE OD NATO AGRESIJE: Ovo je Janis Trepeklis, predvodnik demonstranata koji su pružili podršku našoj zemlji!

PUNO SAM SE BORIO ZA NJIH: Herojski čin dede koji je svojim unucima postao sve nakon razvoda njihovih roditelja!

MALI MILOŠ IMAO 4 GODINE KADA GA JE UBIO ALBANSKI TERORISTA: Dve godine kasnije je oslobođen!

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen N1

YOU MAY LIKE