Chicago, IL
75°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 38%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 6
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
73°F
68°F
63°F
63°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
64°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 46°F
54°F / 43°F

Published 2 years ago

By admin

NAPAD NA SRBE KOD GRAČANICE: Muškarci sa motora pucali na grupu srpskih devojaka i mladića!

Jedan od dva nepoznata muškarca na motorima pucao je u pravcu grupe srpskih devojaka i mladića na jezeru kod Gračanice, javlja RTS. U pucnjavu se uključio lokalni policajac iz njihovog društva, tako što je svojim pištoljem ranio motoriste kada su krenuli da beže. Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila napad.

Marko Petković iz Lapljeg Sela, koji je bio u grupi srpskih devojaka i mladića, rekao je RTS-u da se pucnjava dogodila juče popodne na obali jezera Gračanica.

„Zaustavili su se na nekoliko metara od nas. Prijatelj koji je bio sa nama, po nacionalnosti Goranac, radi u policiji i govori albanski jezik. Prišao im je i zamolio ih da napuste mesto, jer je situacija bila neprijatna. Pomerili su se sa tog mesta i zaustavili nedaleko od naših automobila, i jedan od njih je počeo da puca iz pištolja na nas“, kaže Petković.

Naveo je da su legli na zemlju kada su čuli pucnjavu, a da su ih od metaka zaštitili parkirani automobili.

“Policajac u civilu koji bio sa nama u grupi, uzvratio je pucanjem kada su napadači krenuli da beže prema selu Marmor”, precizirao je Petković i dodao da su incident prijavili policiji.

Patrola iz stanice policije u Gračanici stigla je nakon 40 minuta. Potom je stigla i patrola policije iz stanice policije u Prištini i preuzela istragu.

“Slučaj se vodi protiv policajca, to nam nije jasno”

Bojan Rajković, roditelj jednog od mladića koji je bio na jezeru ističe, prema kazivanju svog deteta, da bi cela situacija izmakla kontroli i završila sa možda teškim posledicama da u nije bilo policajaca u civilu.

“Sreća je što je u društvu bio i policajac. Policija je decu ispitivala u Prištini više od pet sati. U ovom postupku su mladići i devojke svedoci, a slučaj se vodi protiv policajca. To nam nije jasno”, kazao je Rajković.

Incident kod jezera u Gračanici nije registrovan u današnjem, redovnom izveštaju kosovske policije.

Portparol policije u Prištini Agron Borovci lokalnim medijima je izjavio da je policija pokrenula istragu kako bi razjasnila sve okolnosti incidenta, kao i da osobe koje su zadobile prostrelne rane imaju 23 i 28 godina, da su hospitalozovane, a jedan policajac se sumnjiči da je pucao na njih iz vatrenog oružja.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Napadom ugroženi životi dece

Kancelarija vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenila je da napad na Gračaničkom jezeru predstavlja najdirektnije ugrožavanje života srpske dece.

“Srbi u Gračanici s pravom su ogorčeni i uplašeni za bezbednost svoje dece i zato zahtevamo da se napad na njih tretira sa najvećom pažnjom”, navedeno je u saopštenju uz ocenu da takve situacije prizivaju bolna sećanja na strašne zločine u prošlosti u kojima su na Кosovu i Metohiji stradala srpska deca.

Navodeći da u jučerašnjem napadu na Gračaničkom jezeru tek pukom srećom niko od srpskih mladića i devojaka nije povređen, Kancelarija za Кosovo i Metohiju upozorila je na povećani broj etnički motivisanih napada prema Srbima i poručila da je “krajnje vreme da se ovakva upozorenja shvate najozbiljnije”.

“Očuvanje mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji za zvanični Beograd je najveći prioritet, a krhka bezbednosna situacija na КiM mora biti očuvana, zato još jednom upozoravamo da Priština ne daje zamah albanskim ekstremistima koji bi da stvaraju haos na terenu, ubijaju decu i proteruju Srbe”, rečeno je u saopštenju.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Radio Free Europe/Radio Liberty

YOU MAY LIKE