Connect with us

Srbija

NAKON MNOGO GODINA: Jeleni i košute ponovo jezde Zlatiborom! (FOTO)

Published

on

Jedna od najlepših i najposećenijih srpskih planina od sada ima nove stanovnike. Na proplanke Zlatibora u okviru državnog projekta reintrodukcije divljači, pušteno je 10 jelena, pet košuta i četiri laneta. Projekat traje pet godina i u planu je da za to vreme na Zlatiboru bude nastanjeno ukupno 100 jedinki.

„Jeleni, košute i mlade jedinke stigli su iz Bačkog Monoštora i lovišta „Кozara“. Ne postoji tačan podatak od kad jeleni ne nastanjuju Zlatibor, ali se radi o jako dugačkom periodu i sada je konačno jelenska divljač ponovo vraćena na područje gde je nekad davno živela. Osim Zlatibora, vraćeni su i na planine Tara, Zlatibor i okolinu Prijepolja“, rekao je za RINU, Milovan Кnežević predsednik Lovačkog udruženja „Zlatibor“.

“Jovana nije znala, iznenadila se kad sam klekao i izvadio prsten. Krenule su joj suze…Pozdrav “Dogodine u Prizrenu” je sada dobio još veće značenje za nas”, kaže Boban Nikolić, rodom iz Gnjilana

Posted by Serbian Times on Thursday, March 18, 2021

Sve pristigle jedinke su detljano pregledane, a kad su stigle na Zlatibor smeštene su u prihvatilište gde će provesti određeni period prilagođavanja i karantina, zatim će biti puštene u prirodu.

„Prihvatilište je kompletno obnovljeno, prostire se na 18 hektara ograđene površine. Imaju sve potrebne uslove, hranu, vodu i neophodnu negu. Napravljene su hranilice za svaku vrstu hrane kao i pojilišta i solišta. Nakon adaptacije, biće pušteni na otvoreno područje lovišta Zlatbor“, kaže Кnežević.

Državni projekat reintrodukcijne jelena u Zpadnoj Srbiji sprovodi Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, a na području planine Zlatibor njime rukovodi Lovačko udruženje „Zlatibor“.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: Pixabay

Advertisement