Chicago, IL
55°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 6mph S
Humidity: 79%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
54°F
52°F
52°F
54°F
57°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

NAKON BAJDENOVE TUŽBE: Savezni sudija blokirao sprovođenje zabrane abortusa u Teksasu!

Savezni sudija je privremeno blokirao gotovo potpunu zabranu abortusa u Teksasu u sklopu tužbe koju je podnela administracija predsednika Džoa Bajdena nakon što je američki Vrhovni sud dopustio da stupi na snagu.

Presuda okružnog sudije Roberta Pitmana u Ostinu sprečava saveznu državu Teksas u sprovođenju zakona koji podržavaju Republikanci, a koji zabranjuje ženama da abortiraju nakon šest nedelja trudnoće, dok se parnice oko njegove zakonitosti nastavljaju. Slučaj je deo žestoke pravne bitke oko pristupa abortusu u SAD-u u kome brojne savezne države sprovode ograničenja.

„Ovaj sud neće dopustiti da se ovo šokantno oduzimanje tako važnog prava nastavi još jedan dan“, napisao je sudija Robert Pitman u svojoj presudi na koju savezna država Teksas može da se žali.

Teksas je obavestio sud da namerava da se žali na tu presudu sudu koji se oslanja na konzervativce, postavljajući tako osnovu za sledeću fazu pravne bitke.

„Večerašnja presuda važan je korak napred za vraćanje ustavnih prava žena u celoj državi Teksas“, napisala je u sredu u saopštenju sekretar za štambu Bele kuće Džen Psaki. „Borba je tek počela, kako u Teksasu, tako i u mnogim državama širom ove zemlje gde su prava žena trenutno napadnuta“, dodala je.

Bajdenovo Ministarstvo pravosuđa 9. septembra tužilo je državu Teksas u nastojanju da blokiraju sprovođenje novog zakona koji gotovo u potpunosti zabranjuje abortus u toj državi. Američki Vrhovni sud je većinom glasova odbio da blokira zabranu abortusa nakon šeste nedelje trudnoće u Teksasu, čime je zadao snažan udarac pravima na abortus i ostavio na snazi državni zakon koji zabranjuje većinu pobačaja.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE