Connect with us

Srbija

NAJŽIVOPISNIJE SELO NA OBRONCIMA TARE: U njemu se ostvarilo proročanstvo Tarabića, a krije i 600 različitih biljnih vrsta (FOTO)

Published

on

Selo Zaovine poprilično je rasporostanjeno, sa brojnim zaseocima i upravo u jednom od njih čuveni Josif Pančić poronašao je endemsku vrstu – Pančićevu omoriku

Ušuškano na obroncima Tare, selo Zaovine jedno je od najživopisnijih sela u Srbiji. Međutim, to je i selo u kom se ostvarilo i proročanstvo čuvenih Tarabića koji su davno napisali da će „Drina jednog dana poteći uzbrdo“. Tada je to svima delovalo nemoguće, ali 1980. godine izgradnjom brane stvoreno je Zaovinsko jezero i tada su mnoge stvari postale jasnije.

Iako veštačko, ovo jezero je pravi raj na zemlji, oaza gde dolaze brojni domaći, ali i strani gosti kako bi uživali u svim prirodnim lepotama.

ZAOVINSKO JEZERO: U njemu je otkriveno 14 vrsta riba

„U toku letnjih meseci na jezeru možete videti veliki broj turista. Vrlo je popularno i kod ronilaca koji su česti gosti, ali i kod ribolovaca jer je u ovim vodama evidentirano 14 vrsta riba, izuzetno je bogato potočnom i kalifornijsom pastrmkom. Najčešći su domaći gosti, ali često možete na obalama čuti francuski, nemački i ruski jezik“, kaže Ranko Milanović iz NP Tara.

Zaovinsko jezero nalazi se u južnom delu Tare, razliveno je u zvezdastom obliku i smaragdno zelene boje. Pored tog velikog, na istom području nalazi se i nekoliko manjih jezera – Kruščica, Spajići i Lipovica. Selo Zaovine poprilično je rasporostanjeno, sa brojnim zaseocima i upravo u jednom od njih čuveni Josif Pančić poronašao je endemsku vrstu – Pančićevu omoriku.

ZAOVINE: 50 odsto flore cele planine Tare nalazi se na ovom mestu

Na Zaovinama se nalazi oko 50 odsto flore cele planine Tare. Na ovom području do sada je utvrđeno prisustvo oko 600 biljnih vrsta, a od ukupnog broja 55 biljnih vrsta se nalazi na preliminarnoj Crvenoj listi flore Srbije. Tu rastu biljke poput runolista, koje su prava retkost“, rekao je Ranko.

Slike ovog  malog planinskog sela, obišle su čitav svet, jer u Zaovinama je nemoguće napraviti lošu fotografiju. Fascinantan pogled na prelepe pejzaže pruža se sa tri označena vidikovca, a u nepregledna prostranstva ljubitelje adrenalina, vode uređene planinske staze.

IZVOR: Rina FOTO: Rina

Advertisement