Connect with us

Biznis

NAJVEĆI PROIZVOĐAČI CVEĆA U SRBIJI: Jokovići ostali bez poslova pa se okrenuli cvećarstvu (FOTO)

Published

on

U plastenicima Jokovića raste oko 200.000 biljka, 40 vrsta cveća, počev od muškatli svih vrsta, među kojima su ,,ledene“ zaštitni znak cvetnog raja u Musinoj reci, zatim kaliope, ciklame, zomale i na desetine drugih koje sve brže osvajajaju najprobirljivija tržišta

Kada su pre petnaestak godina Olivera i Goran Joković, bračni par iz Musine reke, ostali bez posla u posrnulim kraljevačkim društvenim preduzećima, nisu se dugo dvoumili u izboru novog posla i izvora egzistencije. Oliverin otac finansijski je pomogao ćerku i zeta da za početak podignu jedan plastenik za gajenje cveća sa par hiljada biljaka. Tako su krenuli, a danas su Jokovići u samom vrhu najboljih i najvećih proizvođača cveća u Srbiji.

Početak je bio težak. Pored našeg skromnog znanja i iskustva za kvalitetnu proizvodnju, trebalo je pronaći pouzdane dobavljače reznica, proizvođače kvalitetnog đubriva i zaštitnih sredstava, sigurne kupce radi opstanka u velikoj konkurenciji.

Uz pomoć svog supruga, i sinova iz godine u godinu povećavali su proizvodnju i broj savremenih plastenika, proširivali asortiman cveća.

OLIVERA I GORAN U SVOJOJ OAZI: Početak je bio težak ali sada od posla mogu da pristojno žive

,,Početak je bio težak. Pored našeg skromnog znanja i iskustva za kvalitetnu proizvodnju, trebalo je pronaći pouzdane dobavljače reznica, proizvođače kvalitetnog đubriva i zaštitnih sredstava, sigurne kupce radi opstanka u velikoj konkurenciji. Danas je mnogo lakše, iako se radi nikada manje od 12 sati dnevno. Sada sam zadovoljna jer proizvodnja cveća obezbeđuje pristojan život mojoj četvoročlanoj porodici“, kaže stub porodičnog biznisa Olivera Joković.

U plastenicima Jokovića raste oko 200.000 biljka, 40 vrsta cveća, počev od muškatli svih vrsta, među kojima su ,,ledene“ zaštitni znak cvetnog raja u Musinoj reci, zatim kaliope, ciklame, zomale i na desetine drugih koje sve brže osvajajaju najprobirljivija tržišta.

Najveće količine cveća prodajemo našim tradicionalnim kupcima kod svoje kuće, zatim na kraljevačkoj, čačanskoj i drugim pijacama u okolnim gradovima, kao i u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji. Naše cveće imali su prilike da vide i Holanđani, Mađari, Nemci i mnogi

,,Najveće količine cveća prodajemo našim tradicionalnim kupcima kod svoje kuće, zatim na kraljevačkoj, čačanskoj i drugim pijacama u okolnim gradovima, kao i u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji. Naše cveće imali su prilike da vide i Holanđani, Mađari, Nemci i mnogi. Zato o svemu vodimo računa. Reznice i đubrivo nabavljamo u Sloveniji, ništa u lancu proizvodnje, od sadnje do pakovanja, ne prepuštamo slučaju “, ističe suprug Goran Joković.

MUŠKATLE – Najprodavanija vrsta

Jokovići planiraju da sa svojim cvećem izađu na tržište Zapadne Evrope. Upoređivali su se s drugima na raznim sajmovima i izložbama i videli da su ravni najboljim i najpoznatijim evropskim proizvođačima.

U punoj su snazi ambiciozni i radni sinovi Nikola i Nenad, koji ovladali znanjem iz oblasti cvećarstva, iako se za to nisu školovali. To celoj porodici olakšava posao u odnosu na vreme od pre desetak godina.

SINOVI ĆE NASTAVITI PORODIČNI BIZNIS: Plan je da izađu na tržište Zapadne Evrope

,,Ja i brat smo odlučili da cvećarstvo bude i naš životni poziv. Tačno je, puno se radi, ali se i dobro zaradi. U svakom slučaju biće nam lakše nego našim roditeljima. Imaćemo u njima dobre učitelje, obezbeđeno tržište koje ćemo čuvati kvalitetom i poštenim odnosom prema kupcima“, kazao je sin Nikola.

Ova vredna i uzorna porodica u moderne i funkcionalne plastenike, prateće sisteme za navodnjavanje i grejanje i drugu infrastrukturu do sada je uložila više od 100.000 evra. Zato odustajanja od ovog posla više nema. Sinovi već polako preuzimaju najveći posao u malom cvetnom raju u svojoj Musinoj reci.

IZVOR: Rina Foto: Rina

Advertisement