Chicago
45°
Partly Cloudy
6:53 am7:02 pm CDT
Feels like: 37°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 47%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
TueWedThu
52/39°F
50/41°F
45/36°F

Published 1 week ago

By Serbian Times

NAJVEĆE CVETANJE MORA U ISTORIJI: Busen morske trave dug 8.000 km se bliži Floridi!

Ogroman “tepih” morske trave koji se proteže oko 8.000 kilometara mogao bi da izazove probleme duž plaža Floride i Meksika. Reč je o neobičnom biološkom fenomenu – ogromnom pokrivaču morske trave Sargassum koja trenutno pluta okeanom i ugrožava priobalne ekosisteme.

Sargassum je višećelijska alga iz reda Fucales, porodice Sargassaceae. Živi u okeanima širom sveta. Sargasko more u Atlantskom okeanu dobilo je ime po toj algi kojih ima u izobilju. U Jadranskom moru postoji nekoliko vrsta koje se teško razlikuju jedna od druge (S. acinarium, S. hornschuchii, S. linifolium, S. muticum, S. vulgare).

Obično su bezopasni, ali…

Morske alge su obično prilično bezopasne. Umesto toga, oni znaju kako da obezbede stanište za ribe, apsorbuju ugljen-dioksid i važan su deo lanca ishrane. A procvat mora, kako obično nazivamo ljigav i neprijatan sloj algi koji se javlja u Jadranu pri povišenim temperaturama, ne predstavlja nikakvu posebnu opasnost; osim, ​​naravno, turizma, jer nam tada nije baš primamljivo da se kupamo u moru.

Ali na potezu od obale zapadne Afrike do Meksičkog zaliva prostire se „Veliki atlantski pojas Sargasuma”, najveći cvet morskih algi na svetu, koji može da teži oko 20 miliona tona i vidljiv je čak i iz svemira. Trenutno je ovaj tepih od smeđih algi oko dva puta širi od Sjedinjenih Američkih Država i mogao bi da izazove pustoš na plažama ako se previše približi kopnu, piše Business Insider.

Pojas Sargazuma decenijama zabrinjava naučnike, ali ove godine, prema rečima stručnjaka, njegovo cvetanje je posebno alarmantno. „Neverovatno je. Ono što vidimo na satelitskim snimcima ne sluti dobro za čistoću plaža. U Ki Vestu su plaže već prekrivene algama, a još uvek čekamo gomile koje se obično izbacuju na obalu. maj“, rekao je ekolog Brajan za NBC Nevs. LaPointe sa Florida Atlantic univerziteta.

Posledice po ekosisteme, zdravlje i turizam

Količina mase morske trave raste svake godine, sa rekordnim porastom 2018. i 2022. godine, a ova godina se približava tim rekordima, rekao je Brajan Barns sa Fakulteta za morske nauke Univerziteta Južne Floride.

Ogromna masa morskih algi može imati višestruke negativne uticaje na životnu sredinu: može uništiti obalne ekosisteme, ugušiti korale, naštetiti divljim životinjama, ugroziti infrastrukturu i smanjiti kvalitet vazduha i vode. Naravno, tu su i posledice po turizam. Kada Sargasum ispliva na obalu, počinje da umire i trune i emituje smrad sličan pokvarenim jajima. Hoteli i odmarališta u Meksiku troše milione svake godine da uklone Sargasum sa plaža.

Pored toga, pokazalo se da vodonik sulfid koji alge oslobađaju tokom raspadanja može izazvati niz zdravstvenih problema kod ljudi, od blage glavobolje ili iritacije očiju do nesvestice. Studija iz 2022. povezala je proces sa povećanim rizikom od ozbiljnih komplikacija u trudnoći kod žena koje žive duž obale.

Može li ovaj tepih biti koristan i da apsorbuje ogromne količine CO2?

Prema istraživanju iz 2019. godine, ova alarmantna stopa rasta pojasa Sargazuma mogla bi da bude odgovorna, zajedno sa klimatskim promenama, za krčenje šuma i upotrebu đubriva koja zbog povećane upotrebe završe u okeanu.

Kao što smo već pomenuli, morske alge apsorbuju ugljen-dioksid iz atmosfere. Stoga su se naučnici zapitali da li pojas Sargasuma ima i neke skrivene pozitivne efekte, odnosno da li apsorbuje velike količine CO2 iz atmosfere.

Nažalost, istraživanje pod nazivom „Testiranje potencijala klimatske intervencije pošumljavanja okeana korišćenjem Velikog atlantskog pojasa Sargasum“ pokazalo je da to nije slučaj i da pojas nije toliko efikasan u apsorpciji ugljen-dioksida.

POVEZANE TEME:

FLORIDA U BOJAMA TROBOJKE: Preko 3.000 Srba na festivalu u Klirvoteru, mališani igrali tradicionalne srpske igre (FOTO GALERIJA)

FLORIDA PROTIV IZBORNE PREVARE: Guverner De Santis potpisao zakon o izbornoj policiji, drastične kazne za prevaru birača!

FLORIDA ISPRATILA TEKSAS: Potpisan strogi zakon o zabrani abortusa! (VIDEO)

Izvor: Index.hr
Foto: Printscreen YouTube /nature video

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
“OD MENE STE HTELI DA SAVIJEM KIČMU, PRED MUŽEM PITU”: Ko je devojka koja je optužila Ramba Amadeusa za zlostavljanje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
PUSTINJSKI SRBI ČUVAJU VERU PREDAKA: A sve više Amerikanaca prima pravoslavlje u crkvi Svetog Save u Finiksu (VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
EKONOMSKI KOLAPS STIŽE U EVROPU: Sunovrat velike švajcarske banke izazvao paniku, preti nova kriza!
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!