Chicago
75°
Partly Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 7mph E
Humidity: 65%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 3
SatSunMon
75/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

NAJMISTIČNIJA PLAŽA CRNE GORE: Muškarcima je ulaz zabranjen, a legenda o njoj živi već vekovima! (FOTO, VIDEO)

Ženska plaža je mala plaža u uvali između Male i Velike plaže u Ulcinju, ogrnuta borovom šumom i sa izvorima mineralne sumporne vode u moru. CNN ju je svrstao među najlepše nudističke plaže sveta, a zanimljivo je da je rezervisana samo za žene. Od maja do oktobra muškarcima je zabranjen pristup, a žene iz svih krajeva sveta dolaze zbog njenog čudotvornog dejstva.

Kupanje na Ženskoj plaži u Crnoj Gori preporučuje se kao deo terapije za lečenje steriliteta i ginekoloških, ali i kožnih oboljenja, te respiratornih problema… Tajna je upravo u izvorima lekovite sumporne vode koja se meša s morskom.

Lekovita svojstva vode u ovom delu su otkrivena u 20. veku – bogatstvo vodonik sulfida, koje zasićuje vodu sumpornim jedinjenjem zajedno sa jodom, pozitivno deluje na ženski reproduktivni sistem, a u sudaru zelenkaste sumporne vode i modrih morskih talasa stvaraju se i idealni mikro imakro molekuli pogodni za prirodnu aerosol terapiju. Voda je gušća na ovoj plaži, oseća se to i prilikom plivanja. Osim vode, lekovit je i vazduh začinjen mirisom borova, kao i mineralno blato, odlično za piling kože.

Naravno, i pre nego što je to dokazano, o ovoj čudesnoj plaži govorilo se među lokalcima – priča o Unuč Aliji i njegovoj ženi prenosi se kao jedna od omiljenih staroulcinjskih legendi.

Unuč Alija bio je moćni pirat iz Ulcinja. Bio je u braku sa Sultanetom, ženom koju je mnogo voleo, ali koja nikako nije mogla da zatrudni. Po starim običajima Alija je trebalo da ostavi ženu i nađe drugu, koja će mu podariti potomstvo. Međutim, nije mogao da zamisli da žive razdvojeni, da ona bude s drugim čovekom. U očaju je odlučio je da je ubije. Za svoj plan je rekao samo svojoj majci, rešen da to učini kad se vrati s predstojeće plovidbe.

Svekrva je mnogo volela svoju snaju i danima je tugovala, a onda joj se u snu joj se javio anđeo koji joj je rekao da odvede snaju da se kupa na mestu gde sumporna voda izvire u more. Tako su i uradile. Triput dnevno, 21 dan, Sultaneta se kupala u sumpornoj vodi pridržavajući se instrukcija koje je anđeo dao. Vrlo brzo posle toga ona i Alija dobili su dete, kaže legenda. Od tada mnoge žene koje imaju isti problem, koje ne mogu da zatrudne, dolaze na ovu plažu.

POVEZANE TEME:

DANICA CRNOGORČEVIĆ PO ČETVRTI PUT MAJKA: Sinu dala ime velikog svetitelja!

BLAGO SRPSKE PRIRODE: Na Zlatiboru se nalazi jedan od najvećih prirodnih kamenih mostova, a evo po čemu je poseban! (FOTO)

GEST KOJI SLAMA SRCE: Dušan pešači do Ostroga po blagoslav za Despota i svu decu koja vode bitku za život! (FOTO)

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Instagram @zivotna_sila

YOU MAY LIKE