Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NNW
Humidity: 73%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
64°F
66°F
68°F
72°F
75°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
75°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

NAJLEPŠA ŽENA PILOT U SRBIJI: Ivana Milojević živi svoj san, devojčicama dala savet zlata vredan! (FOTO)

Dok danas mnoge devojke sanjaju o tome da postanu stjuardese, Ivana Milojević je odmalena znala da će postati pilot. U želji da krene očevim stopama, Ivana je savladala tešku prepreku. Ženama nije bilo dozvoljeno da rade u nacionalnoj avio-kompaniji jer je uslov za zaposlenje bio da se završi vojska. Ipak, Ivana je postala deo istorije – jedna je od tri žene pilota u našoj nacionalnoj avio-kompaniji!

Veoma je aktivna na društvenim mrežama na kojima se ne hvali samo različitim destinacijama na kojima provodi vreme. Ivana deli svoja iskustva i savete, a jednom prilikom se obratila svim devojčicama i devojkama koje maštaju o ovom poslu. Objasnila je kroz šta je sve prošla i kako je ostvarila svoj san.

-Nazovi me kako hoćeš. Vazduhoplovac. Avijatičar. Pilot. Pilotkinja. Prvi oficir. Šofer. To mi uopšte nije važno. Ja ti nisam moju karijeru birala u 18. godini. Ja sam je izabrala kad sam se rodila, pa sam onda progovorila i to objasnila okolini. Hoću da letim avione, svemirske brodove, leteće diskove… Hoću da budem blizu oblaka, blizu zvezda, sunca i meseca… Neki su mi govorili: ‘Aman dete, biraj karijeru da budeš dama i gospođa, budi arhitekta ili doktor’.

Da ti kažem, to je u meni stvorilo bunt. Zašto ja ne bih bila dama i gospođa sa odabirom muške karijere, a podjednako uspešna kao muškarci u ovom poslu? Ili kao druge žene u svojim ženskim poslovima? Kada sam kao devojčica došla u pilotsku školu sa 17 godina, instruktor me je prozvao Koko Šanel. Govorio mi je da imam graciozno držanje i govor. Znači, damom te ne čini profesija koju si izabrala, već se takva rodiš, nauče te manirima i lepom ponašanju. To ti avion ne sme oduzeti.

Za tebe draga devojčice, koja želiš da kreneš mojim stopama, naoružaj se dobro. Naoružaj se strpljenjem, samopoštovanjem, voljom, željom i ne zaboravi da voliš sebe i da sebi budeš na prvom mestu. Ovo je teška profesija. Zahteva mnogo odricanja, neprospavanih noći, novca, konstantnog dokazivanja, čestog ocenjivanja i procene tvojih odluka.

Ovo zaista važi i za jači pol koji se odluči za ovu karijeru. Nikada nije kasno da ostvariš svoj san! Ja sam u saobraćajno vazduhoplovstvo ušla posle dugih šest godina čekanja na svoj red i imala 31 godinu. Doživela sam da budem deo istorije i jedna od prve tri žene pilota u našoj nacionalnoj avio-kompaniji. Za mene je to veliki uspeh. Trenutno je svetu samo 5 odsto ženske populacije u ovoj profesiji.

I da ti onako iskreno kažem kao starija sestra, sudiće ti ljudi koji ne znaju ništa o tebi, ne znaju ništa o ovom poslu pre svega, ne znaju tvoj put, a to neće biti jednostavan put. Međutim, sudiće ti svako… – napisala je Ivana koja danas živi svoj san.

PROČITAJTE VIŠE:

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Instagram @superfly_ivi

YOU MAY LIKE